Χρηματιστήρια: Πτωτικά η Ευρώπη λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων, αντιδρά η Αθήνα με Aegean

Μετά το χθεσινό ανοδικό άλμα των ευρωπαϊκών αγορών λόγω βελτίωσης του δείκτη PMI της μεταποίησης στην ευρωζώνη, σήμερα οι δείκτες κινούνται με μικτές τάσεις καθώς επηρεάζονται από κατώτερα των αναμενομένων οικονομικών αποτελεσμάτων από εταιρείες όπως για παράδειγμα η Diageo η μετοχή της οποίας υποχωρεί 6%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχωρεί 0,39%, κυρίως λόγω της πτώσης του DAX στη Φρανγκφούρτη και του FTSE στο Λονδίνο. Ανοδικά κινούνται CAC στο Παρίσι και FTSE MIB στο Μιλάνο.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Diageo ανακοίνωσε μεγαλύτερη πτώση -8,4% της προβλεπόμενης των οργανικών της πωλήσεων για το έτος το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου.

Η εταιρεία πετρελαίου BP ανακοίνωσε ζημιές 16,8 δισ. δολ. στο β’ τρίμηνο του 2020 και μερίωση 50% στο μέρισμα. Τα αποτελέσματα τριμήνου επιβαρύνθηκαν κατά 10,9 δισ. δολ. κυρίως από την εγγραφή σε αυτά απομειώσεων της αξίας πολλών project της εταιρείας, μετά τη “βουτιά” που σημείωσαν εν μέσω κρίσης κορονοϊού οι τιμές του αργού πετρελαίου. Οι καθαρές ζημίες (συγκεκριμένα οι ζημίες underlying replacement cost, δείκτης που σύμφωνα με την εταιρεία αντανακλά ορθότερα τα καθαρά της αποτελέσματα) διαμορφώθηκαν στα 6,7 δισ. δολ. στο τρίμηνο, έναντι καθαρών κερδών 2,8 δισ. την ίδια περίοδο το 2019.

Ζημιές εμφάνισε η Bayer στο β’ τρίμηνο του 2020, καθώς έκανε προβλέψεις για αποζημιώσεις που σχετίζονται με ζιζανιοκτόνο Roundup στις ΗΠΑ και dicamba. Η γερμανική φαρμακευτική και χημική βιομηχανία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 9,55 δισ. ευρώ (11,23 δισ. δολ.), έναντι κερδών 404 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.

Στην Αθήνα, και μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές ημέρες ο Γενικός Δείκτης τιμών προσπαθεί να αντιδράσει. Μετά από μία ώρα συνεδρίασης ενισχύεται 0,61% στις 618,81 μονάδες.  Από τις μετοχές που αντιδρούν η Aegean που κερδίζει 3,01%, ο ΟΤΕ +1,5%,  και οι τράπεζες ενισχύονται 1%.