Χρηματιστήριο: Βουτιά οι τράπεζες, απογείωση (+30%) για ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Πτωτικά κατά -0,36% στις 661,19 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρά το γεγονός ότι μία από τις μετοχές που συμμετέχει σε αυτόν «απέκτησε» φτερά. Πρόκειται για τη μετοχή της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η τιμή της οποίας κυριολεκτικά απογειώθηκε κατά 30% και έκλεισε στα 1,372 ευρώ.

Το καύσιμο που ώθησε την τιμή σε αυτά τα επίπεδα με αυτή την ένταση ήταν η ανακοίνωση από την εταιρεία Reggeborgh Invest B.V. ότι είναι μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με ποσοστό που μπορεί να φθάσει το 17,5%. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό νέο. Το δεύτερο είναι πως η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ταυτόχρονα και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΓΕΚ-Τέρνα, του βασικού ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και leader της αγοράς. Η τιμή της μετοχής της ΓΕΚ-Τέρνα υποχώρησε -2,88%, ακολουθώντας τη γενικότερη πτώση της αγοράς.

Οπότε έχει γενικότερα ενδιαφέρον η όλη υπόθεση, καθώς ο νέος μέτοχος θα θελήσει να παίξει κάποιο ρόλο στην αναδιοργάνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh Invest B.V. η οποία ήδη κατέχει περίπου 5% των μετοχών ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα ανεβάσει τη συμμετοχή της στο 17,5% αν ολοκληρωθεί η συμφωνία από τον Λεωνίδα Μπόμπολα, τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ, μετά τους αδελφούς Καλλιτσάντση.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν και τη μεγαλύτερη είδηση σήμερα στον κόσμο του χρήματος και στο Χρηματιστήριο. Κατά τα άλλα η χρηματιστηριακή αγορά δεν μπόρεσε συνολικά να κινηθεί υψηλότερα καθώς ο κλάδος που έκανε ένα άλμα τις προηγούμενες ημέρες ο τραπεζικός σήμερα δέχτηκε μεγάλες πιέσεις με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί -3,38%.

Την μεγαλύτερη πτώση είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς -4,76%, και ακολούθησαν Alpha Bank -3,61%, Εθνική Τράπεζα -3,47% και Eurobank -2,68%.

Συνολικά 113 μετοχές έκαναν συναλλαγές από τις οποίες οι 52 έκλεισαν με πτώση, οι 42 με άνοδο και 19 χωρίς μεταβολή στην τιμή τους.

Σε αυτή το περιβάλλον υπήρξαν λίγες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που ξεχώρισαν με την υπεραπόδοσή τους, όπως της ΔΕΗ η οποία είχε σημαντικά κέρδη +3,14% και της ΕΥΔΑΠ με +1,79%.

Επίσης, να αναφέρουμε πως κέρδη 3,85% είχε και η μετοχή της εταιρείας Epsilon Net, η οποία ανακοίνωσε χθες αύξηση του τζίρου και άλμα κερδοφορίας.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,1 εκατ. ευρώ.