Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ) για συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ: Θα περιμένουμε να δούμε τι έχουμε κερδίσει

ÉÄÑÕÔÉÊÏ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÊÉÍÇÌÁ ÁËËÁÃÇÓ (Äåõôåñç Çìåñá)---Ïìéëçôåò-- ÐÁÕËÏÓ ×ÑÇÓÔÉÄÇÓ // ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ με ψυχραιμία και χωρίς άναρθρες κραυγές στον τηλεοπτικό σταθμό Open Beyond και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 07:00» με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ:

Η εικόνα χθες ήταν αμήχανη. Και ήταν μία εικόνα η οποία προφανώς προβληματίζει όλους όσους την παρακολούθησαν, διότι είναι προφανές ότι βλέπουμε, ξέρουμε τι δώσαμε. Το σημαντικό είναι να δούμε τι έχουμε κερδίσει ως Ελλάδα. Και θα περιμένουμε γιατί και οι σημερινές συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές.

Εμείς κάνουμε μία πολιτική κριτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι και σήμερα έχουμε κρίσιμες συναντήσεις, και σίγουρα δεν μπορεί να βγει σήμερα κανείς και να πει ότι έχουμε είτε θρίαμβο είτε φιάσκο. Υπάρχει λοιπόν μία εικόνα την οποία την έχουν δει όλοι οι Έλληνες. Και ποια είναι η ουσία; Ότι έχουμε έναν γείτονα, την Τουρκία, η οποία παραβιάζει διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο, είναι επιθετική απέναντι σε όλους τους γείτονές της και στην οποία οι ΗΠΑ σήμερα που μιλάμε οφείλουν να δείξουν ότι ο δρόμος ο οποίος ακολουθούμε είναι ο λανθασμένος δρόμος. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς εταίρους του παιχνιδιού. Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θα ηρεμήσει ο κ. Ερντογάν από εδώ και μπρος; Αυτό θέλουμε.

Και πριν από έναν χρόνο, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον κ. Τραμπ και είδαμε αν και τι κέρδισε η χώρα μας. Τίποτα. Έδωσε η χώρα μας, αλλά εμείς δεν κερδίσαμε τίποτα.

Όλοι θα παραδεχθούν ότι η στρατηγική η οποία σήμερα ενισχύει τη χώρα μας και η οποία αφορά για παράδειγμα τον EastMed δεν την έκανε ο κ. Τσίπρας, δεν την έκαναν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά χαράχτηκε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου και ακολουθήθηκε με συνέπεια στη συνέχεια. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, διότι πρέπει να δούμε πώς κάνουμε εθνική στρατηγική. Και κατά τη δικιά μας άποψη, αν είχε γίνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, και ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν πιο ισχυρός και η θέση της χώρας θα ήταν πιο αποφασιστική.

Για τη συζήτηση αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων της χώρας:

Η επόμενη δεκαετία είναι πάρα πολύ κρίσιμη και για τις νέες τεχνολογίες, διότι η συζήτηση για το 5G σχετίζεται προφανώς με τον τρόπο με τον οποίο και θα γίνεται μία νέα στρατηγική γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα διοικείται η χώρα, οι υπηρεσίες της και ακόμη και με τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός μας θα προχωρά. Άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να λαμβάνουμε αποφάσεις με συνεννόηση. Εκεί πρέπει να υπάρχει στρατηγική, χωρίς να θεωρεί κανένας ότι μπορεί να κάνει επικοινωνιακή πολιτική διαρκώς πάνω σε τόσο σημαντικά ζητήματα.

Η Τουρκία έχει τη στρατηγική της. Αλλάζει η στρατηγική της αυτή μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη; Αυτό απομένει να φανεί. Το ζήτημα είναι ότι αν δεν αλλάξει, πρέπει όντως να δούμε κι εμείς ποια είναι η στρατηγική την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε.