ΔΕΗ: Βγαίνει στην αγορά με 7ετές ομόλογο 350 εκατ. με ρήτρα αειφορίας

Σε έκδοση ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028, σκοπεύει να προχωρήσει η ΔΕΗ, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά.

Η ΔΕΗ έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών σπεύδει να επιτύχει ακόμα καλύτερους όρους δανεισμού.

Την πρόοδο της ΔΕΗ στην αγορά αναγνωρίζει και ο διεθνής οίκος της Standard & Poors, ο οποίος πριν λίγες μέρες αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική.

Τα έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Επιχείρηση κατάφερε να μειώσει το χρέος της κατά 400 εκατ. ευρώ και όπως πρόσφατα ανέλυσε στην βουλή ο επικεφαλής, κ. Γιώργος Στάσσης, η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων και οφειλών της έχει στερήσει μέχρι σήμερα την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί με βάση την τελευταία ομολογιακή έκδοση (SustainabilityLinked Bond) για μείωση ρύπων κατά 40% έως το 2022, σχέδιο που υπηρετείται από την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2023 αλλά και από το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) του, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας  (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.