Διαγωνισμός για Εγνατία Οδό: Μετά την απόφαση του ΣτΕ (υπέρ ΑΚΤΩΡ–Μυτιληναίου), νέα ημερομηνία προκήρυξης προσφορών

Την προσεχή Τρίτη, 26 Ιανουαρίου θα αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ τη νέα ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, προκειμένου να συμμετάσχουν και οι άλλες δύο κοινοπραξίες που κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), επειδή δεν είχε δοθεί μια ακόμα παράταση όπως είχαν ζητήσει για την κατάθεση προσφορών.

Οι κοινοπραξίες της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ με τη Roadis και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με τη Vinci είχαν ζητήσει να δοθεί παράταση πέραν της 11ης Δεκεμβρίου 2020 με το επιχείρημα τη μη επάρκεια χρόνου λόγω καραντίνας προκειμένου να ετοιμάσουν τις προσφορές τους.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε αποφασίσει να μη δώσει νέα παράταση – καθώς θα ήταν η 9η κατά σειρά παράταση στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του οδικού άξονα της Εγνατίας – και κατοχύρωσε τον διαγωνισμό υπέρ της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ με την Egis Projects ως μόνης που κατέθεσε προσφορά εντός του χρονικού πλαισίου.

Οι άλλες δύο υποψήφιες κοινοπραξίες που είχαν περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού προσέφυγαν στο ΣτΕ και κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα, υποχρεώνοντας το ΤΑΙΠΕΔ να προκηρύξει νέα ημερομηνία υποβολής προσφορών και για τις τρεις, πάλι, κοινοπραξίες. Πιθανή ημερομηνία ενδεχομένως να είναι η 1η εβδομάδα Απριλίου.

Το τεύχος του διαγωνισμού προβλέπει πως στην κοινοπραξία που θα ανακηρυχθεί ανάδοχος θα ανατεθεί η χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και των κάθετων οδικών αξόνων Σιάτιστα – Ιεροπηγή / Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας.

Η περίοδος παραχώρησης θα έχει διάρκεια 35 ετών και ο επενδυτής θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ μια αρχική Αμοιβή Παραχώρησης καθώς και μία Ετήσια Αμοιβή.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ (αμοιβή παραχώρησης συν το κόστος πρόσθετων εργασιών) και εκτός από την είσπραξη των διοδίων, ο ανάδοχος θα έχει έσοδα από την εκμετάλλευση Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) «των παρόδιων αυτού εκτάσεων από κοινού με όλα τα περιουσιακά δικαιώματα, υλικά και άυλα, που σχετίζονται με τον οδικό άξονα»