Δύο χρόνια εγγυημένης εργασίας με ελάχιστο μισθό €3.000 για επαναπατρισμό

Το «Rebrain Greece-Ο Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας» αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, που αναπτύχθηκε από την Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων και τον Κωνσταντίνο Αγραπιδά, με την συνδρομή στελεχών από δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Δίνονται κίνητρα εργασίας με στόχο τον επαναπατρισμό επιστημόνων.
1. To «ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ» είναι μία από τις τέσσερις πρωτοβουλίες του Rebrain Greece. Eίναι πιλοτικό πρόγραμμα, στοχεύει σε πρώτη φάση στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού επιπέδου ή διδακτορικού επιπέδου, ηλικίας 28-40, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη. Η χρηματοδότηση θα γίνει προς τις επιχειρήσεις με ευρωπαϊκούς πόρους.
Η ελάχιστη αμοιβή καθορίζεται στις 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για ένα χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου από της επιχείριση με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η δράση αυτή φέρνει μαζί επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και εργαζόμενους Έλληνες στο εξωτερικό με τεχνογνωσία, υψηλότατα τυπικά προσόντα αλλά και ευρωπαϊκή και διεθνή εργασιακή εμπειρία, όπου σε συνεργασία με τους Έλληνες εργαζόμενους θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για υψηλότερο επίπεδο των αμοιβών στην Ελλάδα. Ο υπουργός είπε «θα ανοίξει άμεσα το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ – Ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος» και κάλεσε τις επιχειρήσεις να την συμπληρώσουν «ώστε το υπουργείο να καταγράψει τις ζητούμενες από τις επιχειρήσεις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου».

2. Η δεύτερη παρέμβαση του Rebrain Greece σχετίζεται με τη σύσταση θεσμικού φορέα ReΒrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. H πρωτοβουλία πλέον λαμβάνει θεσμική υπόσταση, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με το όνομα Rebrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. Ένας συμβουλευτικός, ευέλικτος και χωρίς κόστος θεσμός στο Υπουργείο Εργασίας, χωρίς αμοιβή για τα στελέχη του, χωρίς τη δημιουργία άλλων θέσεων εργασίας, καθώς αυτά θα δραστηριοποιούνται παράλληλα με τα καθήκοντά τους στο Υπουργείο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται πλέον κάτω από την ομπρέλα του Νομικού Προσώπου.

3. Η τρίτη παρέμβαση του Rebrain Greece είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας Rebrain Greece CoLab. Μεταφέρεται και σε ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μπορεί να εκτελεί τις λειτουργίες και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με μικρότερο κόστος , μεγαλύτερο εύρος ανάλυσης και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων. Στην πλατφόρμα αυτή θα ενσωματωθούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για το πιλοτικό πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ…ΞΑΝΑ. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα αποτελέσει το πρώτο ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του Εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Η πλατφόρμα αυτή θα αποτελέσει και έναν τεράστιο χώρο διαγωνισμών-ιδεών-προτάσεων για σύνθετα δημόσια προβλήματα Εθνικής Εμβέλειας της αγοράς εργασίας», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

4. Η τέταρτη παρέμβαση είναι το πρώτο σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας. Το Rebrain Greece παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα πιλοτικό σχέδιο δράσης έξυπνων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας που ενσωματώνει την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data analytics), τα οποία οπτικοποιεί με σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων, αξιοποιώντας και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης, όπως έχουν αναδειχθεί από τα κορυφαία στον κόσμο Πανεπιστήμια ( M.I.T. Harvard University κλπ).

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέδριο που έγινε για αυτό το σκοπό τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκτός από τον υπουργό Εργασίας, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Γεώργιος Κρεμλής ο οποίος χαιρέτησε για λογαριασμό του Πρωθυπουργού την πρωτοβουλία Rebrain Greece, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ , Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης.