ΕΕ: Προς καταδίκη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Η συμφωνία που σύναψαν η Τουρκία και η Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα υποστηρίξουν σήμερα Πέμπτη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώνοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης που έχει στην κατοχή του το Reuters. “Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας (ΟΗΕ)”, επισημαίνεται στο προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη διήμερη σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρευξέλλες (12-13 Δεκεμβρίου).
Η συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης οριοθετεί γενικώς τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά νησιά κατά την οριοθέτηση στη βάση του τουρκικού ισχυρισμού ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.
Ο Κύπριος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει και αυτός όπως η ελληνική πλευρά την καθαρή τοποθέτηση των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το “μνημόνιο συναντίληψης” που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.
Την Τετάρτη η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε μεταφέρει τη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα και την Κύπρο. “Καλούμε την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι δε οριοθετήσεις σε θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οριοθετήσεις σε θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να γίνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως με τη συμμετοχή των παράκτιων κρατών”, είπε.
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την παρέμβασή του, χθες στη Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου. “Είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, ανέφερε.
Η Μόσχα περιμένει από την Άγκυρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.