ΕΕΣΥΠ: Περίοδος σημαντικών εξελίξεων το πρώτο τρίμηνο του 2021 – Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) μία περίοδος σημαντικών εξελίξεων, τόσο στο επίπεδο της μητρικής, όσο και στο επίπεδο των θυγατρικών και των συμμετοχών.

Στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος δημοσίων επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, που δραστηριοποιούνται σε πολλούς, διαφορετικούς στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αναπτύξει φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα.

Ως εκ τούτου το Υπερταμείο δραστηριοποιείται πλέον πιο ενεργά για να στηρίξει τις θυγατρικές του, ώστε να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από μία πιο πελατοκεντρική φιλοσοφία, να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα παρακάτω θέματα:

ΔΕΗ: Εφαρμογή με ταχύτατους ρυθμούς του επικαιροποιημένου Business Plan για την περίοδο 2021-2023 από τη διοίκηση της ΔΕΗ, στοχεύοντας σε μία οικονομικά σταθερή και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχείρηση. To 2021 η Διοίκηση της εταιρίας στοχεύει σε σταθεροποίηση του επαναλαμβανόμενου EBITDA, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί και η επιτυχημένη επιστροφή της εταιρείας στις αγορές, μετά από 7 χρόνια, με την έκδοση δύο ομολογιών βιωσιμότητας συνολικού ποσού €775 εκατ.

ΕΥΔΑΠ: Επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για την επίλυση της, από το 2013, εκκρεμότητας, προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβαση της εισηγμένης για το αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή αρμοδιότητάς της.

ΕΥΑΘ: Η εταιρεία έθεσε σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα έργα για το υδροδοτικό της σύστημα, την επέκταση του διυλιστηρίου, την επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού και την ολοκλήρωση των συστημάτων τηλεμετρίας Scada του δικτύου.

23 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Εκκίνηση των διαδικασιών αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική της ανάπτυξη, με αφετηρία το αεροδρόμιο Καλαμάτας για το οποίο δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός για την αναζήτηση συμβούλων.

ΦΑΙΣΤΟΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 5G: Ολοκληρώθηκαν τέσσερα MoU για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων 5G Vantage Towers Greece, Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

ΑΕΔΙΚ-ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της Διώρυγας της Κορίνθου με την εκτέλεση γεωτεχνικών μελετών, με σκοπό να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να διακόπτεται η λειτουργία της Διώρυγας. Εγκρίθηκε χρηματοδότηση, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που έχει την μελέτη και εποπτεία του έργου. Πρόκειται για έργο «Εθνικής σημασίας» που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022 και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την αξιοποίηση των προοπτικών της Διώρυγας ως τουριστικός πόλος.

ΔΕΘ: Έως τα τέλη του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ, ενώ παράλληλα προχωρά η προετοιμασία για την πραγματοποίηση της νέας έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 4».

ΤΑΙΠΕΔ: Στις 16.06.21 συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ σε σώμα. Με τον νόμο 4799/2021 προβλέφθηκε η δυνατότητα ανάθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ της ωρίμανσης συμβάσεων που εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και με τον πρόσφατο νόμο 4804/2021 διευρύνθηκε ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να συμπεριλάβει την παροχή των υπηρεσιών ωρίμανσης, ώστε το Ταμείο να συμβάλει και αυτό στο στόχο για την επιτάχυνση των έργων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και να εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης μέσα από αυτόν τον νέο ρόλο. Στις 25/6/2021 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development A.E. για τη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης ως τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

ΕΤΑΔ: Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου και προκηρύχθηκε εκ νέου ο διαγωνισμός ακινήτου εντός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σημαντική είναι επίσης η συμφωνία της 11ης Ιουνίου 2021, για νέες επενδύσεις στην Μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα με ταυτόχρονη παράταση της σύμβασης εκμίσθωσης για 15 χρόνια. Στα έργα ανάπλασης συγκαταλέγονται και η «Ανακαίνιση Καταστημάτων Ανθοπωλείων», τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του κτηρίου της Βουλής, καθώς και η συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων για την αναγέννηση του Λυκαβηττού.

ΟKAA-ΚΑΘ: Υπεβλήθησαν και εγκρίθηκαν τεχνικά δελτία, (ΟΚΑΑ συνολικά €20 εκατ. (€10 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ) και ΚΑΘ συνολικά €10 εκατ.) τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών αποθήκευσης και συντήρησης (ψυγείων) της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, όσο και για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΚΑΘ και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΕΛΤΑ: Συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της εταιρείας και, κατά το πρώτο τρίμηνο, προχώρησε με επιτυχία το πλάνο εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της εταιρείας.

ΟΑΣΑ: Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών συνέχισε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου εν μέσω της πανδημίας. Ειδικότερα, τους πρώτους μήνες του 2021, εκκίνησε η σταδιακή ένταξη νέων λεωφορείων – μέσω Leasing – στο στόλο των οχημάτων του, καθώς και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Οργανισμού με τη σταδιακή ένταξη νέων οδηγών και τεχνικών στις ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Παράλληλα, ξεκίνησε να παρέχει στο επιβατικό κοινό τη νέα υπηρεσία φόρτισης της ανώνυμης Athena.Card μέσω της ιστοσελίδας του και μέσω smartphones με τεχνολογία NFC.

Σε επίπεδο μητρικής (ΕΕΣΥΠ) ελήφθησαν πρωτοβουλίες για μία σειρά από οριζόντιες πολιτικές που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία.

  • Ξεκίνησαν οριζόντιες δράσεις συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ, με στόχο την επιτάχυνση των δράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού.
  • Το Υπερταμείο, στο πλαίσιο της συμβολής του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών ρύπων, υποστηρίζει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της χώρας και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην μεταλιγνιτική εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση έργου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Το έργο αφορά στον σχεδιασμό και την οργάνωση της νέας εταιρείας που θα εξασφαλίσει την μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από λιγνιτικές δραστηριότητες στην νέα εποχή με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και επιταχύνοντας την αειφόρο ανάπτυξή τους.
  • Η ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής και του πλαισίου λειτουργίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ESG) για την μητρική εταιρεία, όπως και τα εργαλεία ενσωμάτωσής τους στις θυγατρικές, έχουν ήδη δρομολογηθεί.
  • Για την αξιοποίηση καλών πρακτικών, η ΕΕΣΥΠ εντάχθηκε ως μέλος στο διεθνές δίκτυο One Planet Sovereign Wealth Funds, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μεγάλα δημόσια επενδυτικά ταμεία με ισχυρές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).