Εφη Αχτσιόγλου-Ανδρέας Μιχαηλίδης: Ανεπαρκή τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Σάμου

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν η τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης για την ανάγκη άμεσης στήριξης από την κυβέρνηση των σεισμόπληκτων της Σάμου.

Στη δήλωση αναφέρονται τα εξής:

O πρόσφατος σεισμός που έπληξε κύρια το νησί της Σάμου είχε δυσμενέστατες συνέπειες για τους κατοίκους του νησιού. Προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και λοιπά κτίρια, συνέπειες οι οποίες επιδεινώνονται εκθετικά από το εν εξελίξει έξαρση της πανδημίας και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι πολλά κτίρια εκκενώθηκαν με απόφαση των τοπικών Δήμων και ότι περίπου 400 κάτοικοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, καθώς 2.100 κτίρια έχουν κριθεί ως σήμερα προσωρινά ακατάλληλα.

Η μέχρι τώρα ανταπόκριση της κυβέρνησης στις πολλαπλές και επείγουσες ανάγκες της πληγείσας τοπικής κοινωνίας είναι πρόδηλα ελλειμματική. Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στις 9/11/20 είναι σαφώς ανεπαρκή, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν απαντούν στις άμεσες, επείγουσες βιοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες.

Θεωρούμε απόλυτη ανάγκη την επιτάχυνση των διαδικασιών άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων. Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να χορηγήσει άμεσα μια πρόσθετη, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους σεισμόπληκτους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν με στοιχειώδη επάρκεια στις επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες τους.
Για την ανάδειξη των ζητημάτων αυτών, κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.