Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Σε συνέχεια της δήλωσης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη (είναι και εποπτεύων υπουργός της Επιτροπής Ανταγωνισμού) πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ότι θα σας στείλω την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφερόμενος στις νέες χρεώσεις που οι τράπεζες επιχείρησαν να επιβάλλουν συντονισμένα επί των συναλλαγών, αρμόδιο κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε σήμερα Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 έφοδο στα γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ο λόγος της εφόδου δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά ίσως να σχετίζονται με την παραπάνω  δήλωση του υπουργού στη Βουλή, καθώς το θέμα των νέων χρεώσεων ενόχλησε όλες τις πολιτικές παρατάξεις και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής, που είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή, δεδομένου ότι οι τράπεζες ορισμένες φορές φέρονται να λειτουργούν ως καρτέλ, όπως είπαν κάποιοι βουλευτές.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει στη Βουλή: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις», προσθέτοντας εμφατικά «Όχι δε θα κάνουν οι Τράπεζες ό,τι θέλουν στην Ελλάδα».

Ανάλογη μεγάλης κλίμακας έφοδο είχε κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο παρελθόν τον Φεβρουάριο του 2013 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, στον κατασκευαστικό κλάδο όταν δεκάδες υπάλληλοι εισέβαλαν στα γραφεία των μεγάλων εταιρειών συγκεντρώνοντας υλικό, ξηλώνοντας σκληρούς δίσκους από τα γραφεία. Από τις έρευνες αυτές προέκυψε η δημιουργία σύμπραξης καρτέλ στις κατασκευαστικές εταιρείες.

Η κοινοβουλευτική πίεση για τις προμήθειες των τραπεζών εντείνεται σε κυβέρνηση και Αδωνι