Εύσημα Ενρία στις ελληνικές τράπεζες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων απέδωσε o πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία.

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη πουπαραχώρησε στην ΕΡΤ, συνεχάρη τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά δεν έκρυψε και την ανησυχία του για την αύξησή τους λόγω πληθωρισμού.

Ερωτηθείς για το εάν ο SSM θα προτείνει στις τράπεζες να περιορίσουν τις πληρωμές ή τις επαναγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία , ο κ. Ενρία απάντησε ότι οι τράπεζες έχουν μία πολύ ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκ, ενώ η έκθεσή τους σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία δεν είναι μεγάλη επομένως «δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρξει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης και δεν σχεδιάζουμε ένα συνολικό πλαίσιο περιορισμού των μερισμάτων».

Για τον πληθωρισμό, ο κ. Ενρία επεσήμανε πως η άνοδός του φυσικά έχει επίπτωση στην ικανότητα των δανειζόμενων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ειδικά αυξηθούν τα επιτόκια.

«Ωστόσο πραγματοποιούμε κάποιες αναλύσεις και γενικά αυτό που λέμε είναι ότι μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού είναι θετικά για την κερδοφορία των τραπεζών και μπορεί να είναι λίγο αρνητικά ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων», και πρόσθεσε «αναφορικά με τις κυβερνήσεις, έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας την ισχυρή δημοσιονομική στήριξη που παρείχαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Ήταν σημαντική για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τράπεζες.  Η δημοσιονομική στήριξη και η στάση των κυβερνήσεων θα είναι σημαντική ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο ενεργητικό των τραπεζών» συμπλήρωσε.

O επικεφαλής του SSM συνεχάρη τις ελληνικές τράπεζες: «Πρώτα θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές τράπεζες για την πρόοδο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την άποψη των κόκκινων δανείων και η πρόοδος που έχουν κάνει είναι εντυπωσιακή. Ανησύχησα, για να είμαι ειλικρινής όταν ξεκίνησε η πανδημία, ότι η πρόοδος αυτή θα ανακοπεί. Αντίθετα συνεχίστηκε και αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα.  Το βραβείο πάει στις τράπεζες, στην ελληνική κυβέρνηση επίσης, καθώς προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής, προστασίας περιουσιακών στοιχείων, για στήριξης στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν σε αυτό το θέμα φυσικά. Βλέπουν τη γραμμή τερματισμού ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα πρέπει να συνεχίσουν. Πρέπει να εστιάσουν στην αποτελεσματική λειτουργία, σχέδιο πώλησης και ενοικίασης, το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής.  Θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αποτελέσματα όπως επίσης να εκσυγχρονιστούν οι δικαστικές διαδικασίες, ζήτημα το οποίο έχει πλέον καταστεί επείγον.  Αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Κατόπιν θα πρέπει να εστιάσουν σε ζητήματα στα οποίες όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες εστιάζουν.  Πιο συγκεκριμένα στην δημιουργία κερδών, στο επιχειρηματικό μοντέλο, στη ψηφιοποίηση, σε επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.  Μια σημαντική παραγωγή κεφαλαίου στο μέλλον».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Αντρέα Ενρία στην ΕΡΤ και την  Ραλλού Αλεξοπούλου:

Ερ: Kατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΚΤ ανέλαβε κάποιες πρωτοβουλίες που βοήθησαν πραγματικά τις τράπεζες και στήριξαν τον δανεισμό στην οικονομία. Τι πρέπει να περιμένουμε από την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ως απάντηση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία; Υπάρχει πιθανότητα να προτείνετε στις τράπεζες να περιορίσουν τις πληρωμές ή τις επαναγορές;

Απ: Πρώτον και κυρίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Ωστόσο θα υπάρχει μία οικονομική επίπτωση κι αυτό θα επηρεάσει τις τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν μία πολύ ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκ. Δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία. Το βασικό θέμα θα είναι η αρνητική επίπτωση στις προοπτικές των οικονομιών. Ωστόσο το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι διαφορετικό από αυτό που ήμασταν το 2020, που ξεκίνησε η πανδημία και είμασταν αντιμέτωποι με πιθανές μειώσει στο ενεργητικό στην Ανατολική Ευρώπη. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με επιβράδυνση στην ανάπτυξη και αύξηση του πληθωρισμού. Επομένως η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρξει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης και δεν σχεδιάζουμε ένα συνολικό πλαίσιο περιορισμού των μερισμάτων.

Ερ: Θα σκεφτόσασταν να αναθεωρήσετε τις εποπτικές σας προτεραιότητες δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία; Επηρεάζονται από αυτό;

Απ: Δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να τις αναθεωρήσουμε. Παραμένουν πολύ σχετικές. Εστιάζουμε ιδιαίτερα στον πιστωτικό κίνδυνο. Ο πιστωτικός κίνδυνος παραμένει ο πιο σημαντικό τομέας έντασης για τις τράπεζες. Ίσως να έχουμε μία σύντομη στους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο, όπως ο τομέας των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα ίσως περισσότερο στους τομείς της ενέργειας, όπως οι κατασκευές που παράπλευρα θα επηρεαστεί από την αύξηση των επιτοκίων, όπως τα ακίνητα. Ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πολύ σχετικός. Επίσης εστιάζουμε πολύ στους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, στο κλίμα και όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτό συζητείται όλο και περισσότερο ως αποτέλεσμα του πολέμου και των επιπτώσεων των τιμών στην ενέργεια.

Ερ: Βλέπετε κίνδυνο αύξησης των νέων «κόκκινων» δανείων τόσο για τις ευρωπαϊκές όσο και για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι αυξήσεις των τιμών επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το κόστος για ορισμένες επιχειρήσεις; Πώς θα μπορούσε μια αύξηση των επιτοκίων να επηρεάσει τις ροές «κόκκινων» δανείων; Τί θα μπορούσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να βοηθήσουν;

Απ: Σωστά. Η αύξηση του πληθωρισμού φυσικά έχει επίπτωση στην ικανότητα των δανειζόμενων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ειδικά αυξηθούν τα επιτόκια. Ωστόσο πραγματοποιούμε κάποιες αναλύσεις και γενικά αυτό που λέμε είναι ότι μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού είναι θετικά για την κερδοφορία των τραπεζών και μπορεί να είναι λίγο αρνητικά ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων, όπως σωστά αναφέρατε.

Ερ: Η καθαρή επίπτωση θα είναι διαφορετική στις τράπεζες και θα ελέγξουμε κάθε τράπεζα για το ποια θα είναι η επίπτωση. Θα πρέπει να πούμε ότι είμαστε σε ένα πιο ισχυρό σημείο. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά τον εσωτερικό έλεγχο των τραπεζών, με βελτίωση των πολιτικών και πρακτικών για να αντιμετωπίσουμε τα «κόκκινα» δάνεια.

Απ: Αναφορικά με τις κυβερνήσεις, έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας την ισχυρή δημοσιονομική στήριξη που παρείχαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήταν σημαντική για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τράπεζες. Η δημοσιονομική στήριξη και η στάση των κυβερνήσεων θα είναι σημαντική ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο ενεργητικό των τραπεζών.

Ερ: Πού πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθούν τώρα οι ελληνικές τράπεζες; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές τους; Εσείς ως προϊστάμενος τι θα θέλατε να τους δείτε να κάνουν;

Πρώτα θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές τράπεζες για την πρόοδο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την άποψη των «κόκκινων» δανείων και η πρόοδος που έχουν κάνει είναι εντυπωσιακή. Ανησύχησα, για να είμαι ειλικρινής όταν ξεκίνησε η πανδημία, ότι η πρόοδος αυτή θα ανακοπεί. Αντίθετα συνεχίστηκε και αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα. Το βραβείο πάει στις τράπεζες, στην ελληνική κυβέρνηση επίσης, καθώς προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής», προστασίας περιουσιακών στοιχείων, για στήριξης στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών. Ίσως και στην ομάδα Εποπτείας της Ελλάδος και της ΕΚΤ ώστε να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη πίεση των Εποπτών και την παροχή ευελιξίας.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν σε αυτό το θέμα φυσικά. Βλέπουν τη «γραμμή τερματισμού» ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα πρέπει να συνεχίσουν. Πρέπει να εστιάσουν στην αποτελεσματική λειτουργία, σχέδιο πώλησης και ενοικίασης, το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής». Θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αποτελέσματα όπως επίσης να εκσυγχρονιστούν οι δικαστικές διαδικασίες, ζήτημα το οποίο έχει πλέον καταστεί επείγον.

Αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατόπιν θα πρέπει να εστιάσουν σε ζητήματα στα οποίες όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες εστιάζουν. Πιο συγκεκριμένα στην δημιουργία κερδών, στο επιχειρηματικό μοντέλο, στη ψηφιοποίηση, σε επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Μια σημαντική παραγωγή κεφαλαίου στο μέλλον.