Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ αποφασίζουν για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κορυφώνεται η αγωνία για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, αφού το διήμερο 14-15 Ιανουαρίου το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να αποφασίσουν επί συγκεκριμένων αγωγών που αφορούν είτε στο σύνολο των διεκδικήσεων είτε στην καταβολή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα.

Η αρχή γίνεται την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τη συζήτηση τεσσάρων υποθέσεων συνταξιούχων που προέρχονται από το δημόσιο. Πρόκειται για μια άτυπη πιλοτική δίκη, καθώς οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων αφορούν το σύνολο των περικοπών που πραγματοποιήθηκαν τα «μνημονιακά» έτη και καλύπτουν την περίοδο 2011-2020.

Οι συνταξιούχοι στρέφονται κατά του e-ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου, αφού θεωρούν ότι οι περικοπές που υπέστησαν, αντιτίθενται στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Από το αποτέλεσμα αυτών των αγωγών θα κριθούν πάρα πολλά, αφού στο Δ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ.

Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ένστολων, που είναι περίπου άλλες τόσες.  Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, έγιναν γνωστές δύο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με τις οποίες επιδικάζονται στους συνταξιούχους που προσέφυγαν εκεί, ποσά άνω των 35.000 ευρώ!

Η μάχη στο ΣτΕ

Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων αυτών έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και συνδικαλιστικοί φορείς, που νομιμοποιούνται να καταθέσουν αιτήσεις στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Μεταξύ αυτών είναι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ κ.ά.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄αριθμ. 2287-2288/2015).

Επιπρόσθετα οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν στις αιτήσεις τους πως το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3), αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.