ΕΜΑ: Καμία ένδειξη για θρομβώσεις λόγω του εμβολίου της AstraZeneca

Καθησυχαστική ανακοίνωση για το εμβόλιο της AstraZeneca εξέδωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά την απόφαση της Ιταλίας, της Δανίας και της Νορβηγίας να παγώσουν προσωρινά τους εμβολιασμούς λόγω περιστατικών θρόμβωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο EMA, η συχνότητα των επεισοδίων θρόμβωσης μεταξύ των εμβολιασμένων είναι ίδια με τη συχνότητα στον γενικό πληθυσμό.

Με άλλα λόγια, τέτοια επεισόδια είναι στατιστικά αναμενόμενα μεταξύ των εμβολιασμένων και πιθανότατα δεν συνδέονται με το ίδιο το εμβόλιο.

«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό» αναφέρει η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Παρόλα αυτά, η διερεύνηση των περιστατικών θρόμβωσης συνεχίζεται.

«Απλή σύμπτωση»

Για απλή σύμπτωση έκανε λόγο από την πλευρά του ο Στίβεν Έβανς, καθηγητής Φαρμοακοεπιδημιολογίας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Το πρόβλημα με τα σποραδικά περιστατικά […] είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ανάμεσα στις άμεσες συνέπειες [του εμβολίου[ και την σύμπτωση» είπε.

Χαρακτήρισε δε «υπερβολικά προσεκτική» την προσέγγιση των τριών χωρών που σταμάτησαν προσωρινά τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, μόλις 22 περιστατικά θρόμβωσης έχουν καταγραφεί μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο της Astra μέχρι τις 9 Μαρτίου.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μια νοσοκόμα που είχε λάβει το εμβόλιο έχασε τη ζωή της από θρόμβωση και μια δεύτερη υπέστη πνευμονική εμβολή αλλά αναρρώνει.

Η Αυστρία αποφάσισε να διακόψει προληπτικά τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων της ίδιας παρτίδας.

Την Πέμπτη, ο ελληνικός ΕΟΦ διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν την εν λόγω παρτίδα να παγώνει και στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνως, «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».