Εμβόλιο AstraZeneca: Αίτημα για έκτακτη χρήση στο Ην. Βασίλειο

Αίτημα για έκτακτη χρήση του εμβολίου της υπέβαλε η AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως γνωστοποίησε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το εμβόλιο των AstraZeneca – Οξφόρδης, το οποίο αναπτύχθηκε εδώ στο Ην. Βασίλειο, υπέβαλε ένα πλήρες πακέτο για έγκριση» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για το επόμενο βήμα προς την έναρξη της χρήσης του εμβολίου, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να παράγεται σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ην. Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική φαρμακοβιομηχανία διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι το προωθούμενο εμβόλιο παρέχει ανοσία και έναντι της νέας μετάλλαξης του ιού.

«Το AZD1222 (το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca) περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (S-protein) του SARS-CoV-2 και οι αλλαγές στον γενετικό κώδικα που βλέπουμε σε αυτό το νέο στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να αλλάζουν τη δομή της πρωτεΐνης-ακίδας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως, η οποία ενέκρινε την έκτακτη χρήση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, με τους εμβολιασμούς να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες.

Παρ’ όλα αυτά, το Λονδίνο και πολλές ακόμη περιοχές της νότιας Αγγλίας παραμένουν στην ζώνη κινδύνου – kατηγορία 4, καθώς η διατήρηση των ημερήσεων κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα έχει οδηγήσει στην επιβολή νέου lockdown.