Ενημέρωση για την ηλεκτρονική διαμεσολάβηση από ΕΒΕΑ και ΔΣΑ

Τα οφέλη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης, ιδιαίτερα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, επισημάνθηκαν από τους ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία με ένα κλικ από την πρώτη ηλεκτρονική πύλη Διαμεσολάβησης» που συνδιοργανώθηκε πρόσφατα από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά μέσω της Ηλεκτρονικής Πύλης Διαμεσολάβησης Mediate In, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 1500 στελεχών επιχειρήσεων, δικηγόρων και διαμεσολαβητών.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη λόγω της διασποράς του κορωνοϊού συνολικά στην κοινότητα, και η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα πρόληψης υπογραμμίζουν την ανάγκη, προκειμένου να μείνουν όρθιοι υφιστάμενοι θεσμοί της πολιτείας, να πλαισιωθούν από νέα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει όχι μόνο το κράτος, το οποίο κάνει πρωτοπόρα πράγματα προς τον ψηφιακό ανασχηματισμό, αλλά και η κοινωνία των πολιτών και οι φορείς της οικονομίας. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι αυτή την οποία αναλαμβάνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με τη λειτουργία της Πρώτης Ηλεκτρονικής Πύλης Διαμεσολάβησης από την οποία αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του MediateIn ξεκίνησε αρκετά πριν η πραγματικότητα του covid υπάρξει ως υποψία και σήμερα οι λύσεις που προσφέρονται μέσα από το MediateIn με δεδομένο το lockdown είναι μονόδρομος. «Η διαμεσολάβηση με ένα κλικ δεν είναι απλώς ένα εύχρηστο και σύγχρονο εργαλείο εφαρμογής της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας αλλά αποτελεί αναγκαιότητα» όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός ανάφερε στο χαιρετισμό του «την σταθερή βούληση του δικηγορικού σώματος να εργαστούμε όλοι μαζί απερίσπαστοι για την ενθάρρυνση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών που κρίνονται πρόσφοροι για την επίλυση διαφορών».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης, Ιωάννης Χαμηλοθώρης, επί τιμή Αρεοπαγίτης, τόνισε ότι: «Σε ένα πρώιμο στάδιο επιβάλλεται στα μέρη της διαφοράς να έρθουν σε επικοινωνία… Η επικοινωνία μάλιστα αυτή διευκολύνεται τα μέγιστα, ιδίως στους χαλεπούς τώρα καιρούς της πανδημίας, με την πρόβλεψη στο Νόμο διαδικτυακής διεξαγωγής της».

Η δικηγόρος, διαπιστευμένη διαμεσολαβητής και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών Αλεξία Κουκκουλλή, η οποία έχει αναλάβει τη συνολική επιστημονική εποπτεία της Ηλεκτρονικής Πύλης Διαμεσολάβησης επισήμανε τη δυνατότητα διεξαγωγής της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας ηλεκτρονικά, σε ένα ειδικά όμως διαμορφωμένο ψηφιακό περιβάλλον, και τόνισε ότι οι ανάγκες της Διαμεσολάβησης διαφέουν σημαντικά από μία κοινή συνδιάσκεψη και για το σκοπό αυτό η πρώτη Ηλεκτρονική Πύλη Διαμεσολάβησης έχει παραμετροποιηθεί ειδικά. Επιπλέον αναφέρθηκε στην υπηρεσία του MediateIn που δίνει τη δυνατότητα εύκολης και με εισαγωγή κριτηρίων αναζήτησης διαμεσολαβητή, γεγονός που συμβάλλει στον εντοπισμό του πλέον κατάλληλου για την εκάστοτε διαφορά Διαμεσολαβητή.

Ακολούθησε η εισήγηση της Μοσχίδου δικηγόρου, διαπιστευμένης διαμεσολαβητού, εκπαιδεύτριας διαμεσολαβητών και διευθύντριας Κατάρτισης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. «ΑΘΗΝΑ» η οποία ανέδειξε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους εμπόρους και στους επιχειρηματίες η χρήση της Υπηρεσίας «Διαμεσολάβηση με ένα κλικ».

Ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος του «ΑΚΕΔ Προμηθέας» Μιχάλης Καλαντζόπουλος τόνισε: «Σήμερα δίνεται μια άλλη δυνατότητα μέσω μια εξελιγμένης πλατφόρμας να μπορούμε και προς ασφάλεια να κοινοποιούμε μέσω αυτής της πλατφόρμας τα έγγραφα, τις κοινοποιήσεις προκειμένου να ενημερώνεται το μέρος πότε θα γίνει η Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία γιατί πρέπει να υπάρχει και απόδειξη ενημέρωσης του άλλου μέρους».

Ο Θεόδωρος Κουτσούμπας, δικηγόρος Δ.Ν και τ. Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής, επικεντρώθηκε στην σπουδαιότητα που η χρήση της Ηλεκτρονικής Πύλης Διαμεσολάβησης mediate IN έχει για τραπεζικούς οργανισμούς και ασφαλιστικές εταιρείες. Εξήγησε ότι για τους τραπεζικούς και ασφαλιστικούς οργανισμούς πρέπει να υπάρχουν αυξημένα κριτήρια ασφάλειας και δικλείδες και, με το δεδομένο αυτό, κατέληξε ότι η χρήση του mediateIN, στο οποίο υφίστανται ειδικές προδιαγραφές, υπερτερεί έναντι άλλων τρόπων.