Ένταση στις σχέσεις Δύσης-Κίνας σκιάζει την επενδυτική συμφωνία του Δεκεμβρίου

Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας λόγω των κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της απάντησης της Κίνας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επενδυτική συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν πρόσφατα οι δύο πλευρές. Ήδη αυτές οι εντάσεις έκαναν νευρικά τα χρηματιστήρια της Κίνας, τα οποία δεν ακολούθησαν την άνοδο των αμερικανικών μετοχών και έχασαν τα κέρδη που είχαν αρχικά την Τρίτη.  Στη Σανγκάι το Χρηματιστήριο έχασε 0,93% και στο Χονγκ Κονγκ 1,25%. Προηγουμένως ο Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε 0,32%, ο S&P 500 κέρδισε 0,70% και ο Nasdaq Composite έκλεισε με κέρδη +1,23%.

Η ΕΕ επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε τέσσερις Κινέζους αξιωματούχους και νομική οντότητα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βορειοδυτική περιοχή Σινγιάνγκ της Κίνας. Η κίνηση ήταν μέρος μιας συντονισμένης δράσης εναντίον του Πεκίνου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

Η Κίνα αντέδρασε γρήγορα με αντίποινα εναντίον της ΕΕ, ανακοινώνοντας τη δική της μαύρη λίστα 10 ατόμων – συμπεριλαμβανομένων ευρωπαίων αξιωματούχων – και τεσσάρων νομικών οντοτήτων.

Η απάντηση του Πεκίνου προκάλεσε προειδοποιήσεις από αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι δεν θα επικυρώσουν την επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο.

Ο Reinhard Bütikofer, Γερμανός ευρωβουλευτής, έκανε μια ανάρτηση στο Twitter αναφέροντας ότι η επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Κίνας «δεν γίνεται πιο πιθανή» μετά την επιβολή κυρώσεων από το Πεκίνο για «τιμωρία» της ελεύθερης έκφρασης. Ο Bütikofer ανήκει στην ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και είναι πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, ο Σλοβακός ευρωβουλευτής Miriam Lexmann από την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έγραψε στο twitter ότι οι ενέργειες της Κίνας “θα καταστήσουν σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει εταίρος αλλά μάλλον ένας συστηματικός αντίπαλος που υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές.”

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για την επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας στις αρχές του 2022. Οι διαπραγματεύσεις χρειάστηκαν επτά χρόνια και η συμφωνία, εάν επικυρωθεί, θα επέτρεπε στους Ευρωπαίους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τον Δεκέμβριο.

Αλλά ακόμη και πριν από τις εκδικητικές κυρώσεις της Δευτέρας, ορισμένοι ευρωπαίοι νομοθέτες εξέφρασαν τρεις μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία, προκαλώντας αμφιβολίες για την έγκρισή της.

Σε κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίστηκαν ότι «το εκτεταμένο πρόγραμμα καταστολής της Κίνας περιλαμβάνει σοβαρούς περιορισμούς στις θρησκευτικές ελευθερίες, τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας, μαζική κράτηση σε στρατόπεδα κράτησης, αναγκαστικές αποστειρώσεις, και η συντονισμένη καταστροφή της κληρονομιάς των Ουιγούρων.