Επισιτισμός-τουρισμός: Εκτός βοήθειας αρκετοί εργαζόμενοι ενώ άλλοι ζουν οικογένειες με €500 ευρώ/μήνα για ένα χρόνο

«Ασπιρίνες σε καρκινοπαθή» χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές του Επισιτισμού και του Τουρισμού τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους του κλάδου. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στην Ομοσπονδία εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού και των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου, έτσι ώστε να διαπιστωθούν και να αναδειχθούν τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα.

Διαπιστώθηκε ότι η Κυβέρνηση πάλι ξέχασε να καλύψει χιλιάδες εργαζόμενους και ότι καταδικάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή σύμβασης να ζήσουν πάνω από 1 χρόνο με 500 € το μήνα.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στα εξής σημεία:

-Από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου που έληξε γι’ αυτούς το ταμείο ανεργίας μέσα στο 2020. Το πρόσχημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως δικαιολογία είναι πως πήραν ήδη μια παράταση μέσα στο 2020.

Οι συνδικαλιστές του κλάδου, απευθυνόμενοι στην Κυβέρνηση, διερωτώνται πώς θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι μέχρι να επαναπροσληφθούν.

-Οι νέοι ασφαλισμένοι που θα έβγαιναν φέτος για πρώτη φορά στο Ταμείο ανεργίας, δεν καλύπτονται από τη ρύθμιση των 50 ενσήμων, αλλά εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη του νόμου και απαιτεί 80 ένσημα.

-Για άλλη μια φορά εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας μέρας , εργαζόμενοι στα γραφεία ευρέσεως εργασίες , οι εργαζόμενοι στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης και γενικώς όσοι εργαζόμενοι δεν κατάφεραν όλο το 2020 να μπουν σε καμία ρύθμιση εξακολουθούν να είναι εκτός και των νέων ρυθμίσεων.

Η Ομοσπονδία και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου προτείνουν τα εξής:

Α) Αναπλήρωση του μισθού κατά 80% όσων είναι ακόμα σε αναστολή σύμβασης, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που είναι στον ίδιο παρανομαστή με τη χώρα μας (όπως η Πορτογαλία, Κύπρος κ.α)

Β) Παράταση του επιδόματος ανεργίας προσαυξημένο κατά 50 Ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο μέχρι να επαναπροσληφθούν για όλους ανεξαρτήτως χωρίς προϋποθέσεις και όρους.

Γ) Ένταξη στα μέτρα στήριξης όσων έληξε το επίδομα ανεργίας μέσα στο 2020 και για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.