Επιστολή διαμαρτυρίας στον Γιάννη Βρούτση για τα προβλήματα στην ELFE

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Νέα επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση έστειλε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (εργαζόμενοι στη βιομηχανία λιπασμάτων ELFE ή πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων). Με την επιστολή καταγγέλουν ότι τους εμπαίζει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αλλά και διαμαρτύρονται προς τον υπουργό Εργασίας ο οποίος δεν έχει αντιδράσει παρά το ότι υπουργείο του έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα από τις 17 Δεκεμβρίου 2019, αλλά δεν έχει ακόμα απαντήσει.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ έγιναν καταγγελίες κατά υπουργών από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ELFE, Θεόδωρο Κιτσάκο, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή. 

Ακολουθεί η νέα επιστολή των εργαζομένων προς τον υπουργό κ. Βρούτση:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με το από 17.12.2019 σχετικό μας έγγραφο προς τη Διεύθυνση «Αμοιβής Εργασίας» –και ταυτόχρονη κοινοποίηση/γνωστοποίηση στη Γενική Γραμματέα Εργασίας κα Στρατινάκη– ζητούσαμε την άμεση διενέργεια τριμερούς συμφιλιωτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στα ανακύπτοντα ζητήματα στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με την, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, επαναβεβαίωση και διαφύλαξη της «Συμφωνίας του 2017» μεταξύ της εργοδότριας εταιρείας και των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της διαδικασίας, θα παρέχονταν η επιβεβλημένη ενημέρωση αναφορικά με το γενικότερο εργασιακό καθεστώς που κατισχύει στο σύνολο των παρένθετων εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας.

Παρά τον κατεπείγον χαρακτήρα του αιτήματος, ο οποίος αποδεικνύεται και από τις δραματικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2019), δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει ή τουλάχιστον δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κανένας προγραμματισμός σύγκλησης τριμερούς από πλευράς Υπουργείου.

Η πρακτική της εταιρείας περί απαγόρευσης εισόδου στο εργοστάσιο, στο χώρο δουλειάς, σε 134 εργαζόμενους, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις δανεισμού –και μάλιστα υπό όρους που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της «Συμφωνία του 2017»– σε μια νεόκοπη, προσφάτως συσταθείσα, παρένθετη εταιρεία.

Πρόκειται για Συμβάσεις Δανεισμού, που καταστρατηγούσαν κάθε στοιχειώδες εργασιακό τους δικαιώματα και ουσιαστικά «άνοιγαν την πόρτα» της ομαδικής απόλυσή τους. Για τη μη υπογραφή τους, τελικά τους «έκλεισε την πόρτα»…

Κύριε Υπουργέ,

Ο κύριος Λαυρεντιάδης είναι γνωστός και μη εξαιρετέος στο πανελλήνιο και όχι μόνο, για τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί σε βάρος των εργαζομένων και της οικονομίας της χώρας με γνώμονα την αποφυγή τήρησης ώριμων υποχρεώσεων.

Ο θεσμός της Τριμερούς Συνάντησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα ημών, έχει ως διακηρυγμένο στόχο να προλαμβάνει και να θεραπεύει, δηλαδή να αμβλύνει αντιθέσεις, να γεφυρώνει διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών ώστε να επανέλθει η ομαλότητα και η ειρήνη στο εργασιακό περιβάλλον.

Φυσικά, η συγκεκριμένη περίπτωση, με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα της ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, επισύρει την αυτόκλητη/αυτοδίκαιη παρέμβαση του Υπουργείο Εργασίας για την καταδίκη αυτών των αποκρουστικών και ανορθόδοξων πρακτικών/επιλογών του συγκεκριμένου εργοδότη.

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για ουσιαστική παρέμβαση όπως απαιτείται, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι αγνοείται η σοβαρότητα και η σφοδρότητα του εν λόγω ζητήματος.

Σας καλούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή να αναλάβετε εσείς προσωπικά άμεσα πρωτοβουλία για να συζητηθεί σε τριμερές επίπεδο το θέμα και να επιλυθεί με γνώμονα την εργασιακή νομοθεσία, και όχι την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η ευθύνη τεράστια, το βάρος της ακόμη μεγαλύτερο….

Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση
Για την Ο.Ε.Χ.Β.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ε.ΘΕΟΧΑΡΗΣ Ι.ΚΑΤΣΙΩΝΗΣ