Επιστολή του ΚΙΝΑΛ στον πρόεδρο της Βουλής για το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ – Στηρίζει το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ

Τη σύγκληση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ζητούν, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Με την επιστολή τους υποστηρίζουν το αίτημα της ΓΣΕΕ να συγκληθούν οι δύο επιτροπές της Βουλής, προκειμένου να απαντηθούν τα ζητήματα που ανακύπτουν με το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε μετά την ψήφιση του Ν.4649/2019 και αφορά στην παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο προς τις τράπεζες για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και με τη δραστηριοποίηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

«Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία, που είναι υποχρεωμένες αυτές οι εταιρείες να υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη της ονομαστικής αξίας των δανείων που έχει περιέλθει στη διαχείρισή τους είναι θεαματική την τελευταία διετία, αφού από τα 1,3 δισ. ευρώ που αποτυπώνονται στο πρώτο σχετικό στατιστικό δελτίο τον Σεπτέμβριο του 2017, το ποσό εκτοξεύεται στα 20,1 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2019.

Εγείρονται, ωστόσο, πολλά ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες αυτές δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας είσπραξης των απαιτήσεων», αναφέρουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και τονίζουν ότι είναι σκόπιμο να προσκληθούν οι εταιρίες αυτές μέσω του θεσμικού και συλλογικού φορέα εκπροσώπησής τους (Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) στην κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών που προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να ενημερώσουν:

– Για τους στόχους τους και τη μεθοδολογία που ακολουθούν.

– Για τα αποτελέσματα της έως σήμερα λειτουργίας τους, είτε αυτά αφορούν ρυθμίσεις για τις οποίες έχουν έρθει σε συμφωνία με τους δανειολήπτες, είτε αφορούν ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

– Για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών και την τήρηση των κανόνων προστασίας των καταναλωτών.

«Αφουγκραζόμενοι την αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας, για τους οποίους η προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει την 30η Απριλίου 2020, αλλά και τους κινδύνους που θα προκληθούν από πιθανή μεταβίβαση και εξυπηρετούμενων δανείων ώστε οι τιτλοποιήσεις να καταστούν πλέον δελεαστικές, συνηγορούμε στο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για την όσο το δυνατόν πιο άμεση σύγκληση των επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις για το σχέδιο “Ηρακλής” και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Θεωρούμε, επίσης, επιβεβλημένη τη συμμετοχή στη συνεδρίαση εκπροσώπων των καταναλωτών αλλά και των υπολοίπων φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να συνεισφέρουν με τις παρεμβάσεις και τα ερωτήματά τους στην περαιτέρω ενημέρωση της Επιτροπής», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Η επιστολή υπογράφεται από τους βουλευτές: Β. Κεγκέρογλου, Μ. Κατρίνη, Κ. Σκανδαλίδη, Γ. Αρβανιτίδη, Χρ. Γκόκα, Απ. Πάνα, Ανδρ. Λοβέρδο.