Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για Novartis – Ήρθε η ώρα της πολιτικής και κοινωνικής αντεπίθεσης

Ανοικτή πολιτική εκδήλωση πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στο Tae Kwon Do του Φαλήρου με σύνθημα «Παίρνουμε το αύριο στα χέρια μας – Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει τα “κότσια”, όπως χαρακτηριστικά είπε, να τον φέρει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Novartis, αλλιώς να σταματήσει να βιάζει τους θεσμούς. 

Novartis: «Αν έχει τα κότσια ο Μητοστάκης ας πάει εμένα στο Ειδικό Δικαστήριο»

«Τρώνε τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη, όπως χθες που έπεσε στο κενό από τον Άρειο Πάγο, η πραξικοπηματική απόπειρα της πλειοψηφίας της Επιτροπής για τη Νοβαρτις, να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Παρά τα διαρκή στραπάτσα όμως δεν φαίνεται να πτοούνται. Η πολιτική ανηθικότητα έχει γίνει κανόνας της πολιτικής τους συμπεριφοράς.  Αλλά δε καταφέρνουν τελικά να κρύψουν τον πανικό τους.

Γιατί επιχειρούν αυτή τη πρωτοφανή στη μεταπολίτευση απόπειρα να μετατρέψουν τους θύτες σε θύματα και τους κατήγορους σε κατηγορούμενους, ενόσω η δικαιοσύνη ακόμη διερευνά το σκάνδαλο;

Γιατί απειλούν δικαστές και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ; Θα τους πάω αίμα, λέει ο ένας.  Θα τους γδάρω, λέει ο άλλος.  Θα πέσουν κεφάλια, λέει ο τρίτος.

Μα γιατί φοβούνται την έρευνα, φοβούνται την ίδια τη δικαιοσύνη, φοβούνται την ίδια την αλήθεια. Και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δε κουκούλωσε την υπόθεση αυτή. Αλλά έδωσε τη δυνατότητα στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς φόβο να τη διερευνήσει.

Και σήμερα μέσα στην απελπισία και στον πανικό τους – γιατί άραγε τέτοιος πανικός ποιος ξέρει ;  Εμείς δε ξέρουμε γιατί ανησυχούν αλλά προφανώς αυτοί θα ξέρουν…. Σήμερα λοιπόν μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι πρέπει να καταδικαστούμε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ισόβια για εσχάτη προδοσία.

Αυτή την εξαιρετική τιμή και χάρη της καταδίκης για εσχάτη προδοσία, την επιφυλάσσουν για μένα. Και το επαναλαμβάνει διαρκώς ο έμπιστος αντιπρόεδρος του κου  Μητσοτάκη, ένα από τα πρόσωπα που ερευνά η Δικαιοσύνη.

Εδώ είμαι, τους απαντώ.

Κοπιάστε.

Αν έχετε τα κότσια, είμαστε εδώ. Μην προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον.  Μη στήνετε πραξικοπήματα της συμφοράς, που καταλήγουν σε φιάσκο και γελοιοποίηση.

Αν έχετε τα κότσια κύριε Μητσοτάκη εδώ είμαι.

Στη διάθεσή σας.

Και σας προκαλώ, να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους.

Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια.

Αν δεν τα έχετε, σταματήστε να γελοιοποιείτε και να βιάζετε τους θεσμούς.

Σταματήστε αυτήν την άθλια καραμέλα της σκευωρίας.

Και αφήστε επιτέλους τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το σκάνδαλο της Νοβαρτις».

  Ήρθε η ώρα της πολιτικής και κοινωνικής αντεπίθεσης

«Η σημερινή εκδήλωση δίνει μήνυμα αλήθεια, ελπίδας και αισιοδοξίας. Γερά όλοι μαζί για να κάνουμε μαζί την ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου. Δουλέψαμε για να δείξουμε στον ελληνικό λαό τι δεν έχουν κάνει», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε με τον… απολογισμό της κυβέρνησης της ΝΔ για τους πρώτους 7 μήνες:

«Μέσα σε εφτά μόλις μήνες ζήσαμε, είδαμε, μάθαμε τι σημαίνει κυβέρνηση της δεξιάς Μητσοτάκη. Τα βίντεο που παρακολουθήσαμε είναι ένα μικρό μόνο δείγμα του κυνισμού και της ανικανότητας των αρίστων που ανέλαβαν την εξουσία, στηριγμένοι στην απάτη. Συσπείρωσαν μια πανστρατιά συντηρητικών και καθεστωτικών δυνάμεων για να ανακτήσουν τον έλεγχο της διακυβέρνησης που τους έλειψε τα 4μιση χρόνια. Πέτυχαν μια προσωρινή νίκη απέναντι στην Αριστερά, απέναντι στην αλήθεια, απέναντι στην πρόοδο. Όμως από τότε καθημερινά χάνουν τη μάχη της καθημερινής ζωής».

«Γιατί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που γέννησε η κρίση, παρά μονάχα να ευνοήσουν μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα. Γιατί δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη προσπάθεια ανάταξης του εθνικού κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας. Και μας ξαναγυρίζουν με μεγάλη ταχύτητα πίσω, στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στην εθνική και κοινωνική ανασφάλεια. Στην οικονομική στασιμότητα. Σε μια ανάπτυξη που αφορά μόνο τους ισχυρούς και όχι τη κοινωνική πλειοψηφία. Και σε μια κοινωνία διακρίσεων, συντηρητικής οπισθοδρόμησης και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων. Το κράτος έχει ξαναγίνει λάφυρο Το προσφυγικό είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Τα εθνικά θέματα πηγή δικαιολογημένης ανησυχίας και ανασφάλειας. Η κοινωνική συνοχή ξανά ρηγματωμένη, με τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη βιώνουν μια νέα επέλαση στο εισόδημα και στη θέση τους στην παραγωγή. Τα δικαιώματα υπό αμφισβήτηση, με τη καταστολή να έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα και την επικοινωνιακή διαχείριση της δημόσιας τάξης να μην αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες.

Η διαπλοκή, το κράτος της φθοράς και το παρακράτος της διαφθοράς, ανθίζουν λες και δεν πέρασε μια μέρα από τότε που βύθισαν την Ελλάδα στην τραγωδία της κρίσης. Ένα καθεστώς φαύλο, οικογενειακό, αδιαφανές, προσανατολισμένο στην αφαίμαξη των πολλών υπέρ των λίγων, οικοδομείται μέρα-μέρα. Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει.

Δεν αξίζει όχι μόνο στους προοδευτικούς πολίτες. Δεν αξίζει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από τη κρίση. Και που πίστεψαν στην πολιτική απάτη και στις ψεύτικες προσδοκίες που ο κ. Μητσοτάκης με τη βοήθεια των ΜΜΕ τους δημιούργησε. Προσδοκίες που γκρεμίζονται σαν χάρτινοι πύργοι, μέρα με τη μέρα, από τον Ιούλη έως σήμερα.

Και αν κάτι πια έχει γίνει φανερό είναι ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση. Εκτός και αν ανήκει στους κομματικούς εγκάθετους και τους οικονομικούς προστάτες. Μόνο νέα βήματα πίσω στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στις ελευθερίες, στο περιβάλλον, στη διαφθορά, μας περιμένουν. Μόνο νέα δεινά και νέα δεσμά για την κοινωνική πλειοψηφία».

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του τόνισε ότι:«Δεν αρκεί να θυμώνουμε. Δεν φτάνει να γκρινιάζουμε. Δεν αρκεί να εκδηλώνουμε την πικρία μας για την πορεία που ανακόπηκε με τις πιο ανήθικες μεθόδους, ήρθε η ώρα να αντεπιτεθούμε.

Ήρθε η ώρα η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης. Ήρθε η ώρα να δράσουμε με όλα τα όπλα που η δημοκρατία μας παρέχει. Να αντισταθούμε στο καθεστώς που οικοδομούν στις πλάτες της πλειοψηφίας. Να αντισταθούμε σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Να αντισταθούμε σε κάθε αντιλαϊκό και άδικο μέτρο.

Στη Βουλή, στην απεργία, στη διαδήλωση, στους χώρους τις δουλειάς, στους χώρους που σπουδάζουν οι νέες και οι νέοι. Να αντισταθούμε στο ψέμα, στην απάτη της εικονικής πραγματικότητας της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Να αντισταθούμε στην εργοδοτική ασυδοσία που  γίνεται νόμος, και στην εργασιακή ζούγκλα που γίνεται καθημερινότητα. Να αντισταθούμε. Όχι με τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τις σημαίες της πατρίδας που αξίζουμε.

Της κοινωνίας που αξίζουμε. Της δικαιοσύνης που αξίζουμε. Της δημοκρατίας που αξίζουμε. Το κοινωνικό κράτος, η πρώτη κατοικία, οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον.

Δε θα τα αφήσουμε στις ορέξεις των αρίστων, των διαπλεκόμενων, των βαρόνων, των ολιγαρχών, των παρασιτικών κυκλωμάτων που επέστρεψαν και συνεχίζουν την ίδια δουλειά με αυτή που οδήγησε τη χώρα στη κρίση. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο.

Θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη σε κάθε κοινωνικό χώρο για να ξανακερδίσει η προοδευτική παράταξη τη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Και να πετύχουμε ­-όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα- μια νέα μεγάλη νίκη προς όφελος του ελληνικού λαού, που θα επαναφέρει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στη τροχιά της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τουρκική προκλητικότητα και συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, την αντιμετώπιση της ΝΔ δήλωσε περήφανος για την συμφωνία των Πρεσπών.

«Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Μια όξυνση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ψυχραιμία, στρατηγική και συμμαχίες. Μια όξυνση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάπτυξη πολύπλευρων δράσεων που θα ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας των δύο λαών και θα υπενθυμίζουν ότι μόνο να κερδίσουν έχουν από την ειρήνη και την συνεργασία.

Θυμάστε όμως τι έκαναν αντιπολίτευση έκαναν σε εμάς οι άριστοι και οι υπερπατριώτες ; Ήταν η αντιπολίτευση της περικεφαλαίας.  Η αντιπολίτευση της ακροδεξιάς και του φονταμενταλισμού. Η αντιπολίτευση που υπονόμευε το εθνικό συμφέρον εν ονόματι του κομματικού.

Η αντιπολίτευση που μας κατάγγειλε για προδοσία όταν πετύχαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών να αναβαθμίσουμε το ρόλο και τα συμφέροντα της χώρας. Την ιστορική αυτή συμφωνία, για την οποία είμαστε υπερήφανοι που την ολοκληρώσαμε σε πείσμα των εκβιασμών και της τρομοκρατίας όσων θέλησαν να διχάσουν το λαό μας για να κερδίσουν λίγες ψήφους. Ναι, είμαστε υπερήφανοι.

Δεν ξέρω όμως πόσο υπερήφανοι μπορεί να είναι όλοι εκείνοι που μας συκοφάντησαν, αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό μας, όπλισαν το χέρι των μακεδονομάχων και των ακροδεξιών, έκαναν σημαία τους την καταγγελία της συμφωνίας.

Και χρειάστηκε μόνο μια εβδομάδα στην κυβέρνηση για να θυμηθούν ότι όχι μόνο θα τηρήσουν αλλά και θα τιμήσουν την κατά τα άλλα προδοτική συμφωνία.

Επειδή όμως η δικαίωση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, δεν ξέρω αν προσέξατε αυτές τις μέρες μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Που ομολογεί ότι μια χαρά περνάγανε με τις κυβερνήσεις της ΝΔ μια χαρά, μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μας χαρακτηρίσει εθνικιστές. Ποιος ;Ο κύριος Τσαβούσογλου!!!

Απάντησα ότι δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να το εκλάβω ως ψόγο ή ως παράσημο. Το βέβαιο είναι ότι και η Τουρκία ποτέ δεν μας συγχώρησε γιατί εμείς δεν είμαστε πατριώτες γιαλαντζι και υποκριτές, αλλά δουλέψαμε για τη στρατηγική αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας. Όχι ως δύναμη ψευτο πατριωτικών κραυγών. Αλλά ως δύναμη ειρήνης και πυλώνα σταθερότητας.

Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε μας συγχώρεσαν και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί με αυτή ακυρώθηκαν σχεδιασμοί τους δεκαετιών, για το βάθεμα της τουρκικής επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων.  Και ακυρώθηκαν με μια συμφωνία που προωθεί την σταθερότητα, την ειρήνη και την συνεργασία των λαών.  Όχι τους ανταγωνισμούς και τον εθνικισμό.

Που βρισκόμαστε όμως σήμερα;

Η Τουρκία αφού δε βρίσκει χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ συμμάχους στα Βόρεια σύνορά μας, προχωράει στη συγκρότηση συμμαχίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Και μέσω ενός ανυπόστατου νομικά μνημονίου συνεργασίας δημιουργεί τετελεσμένα, παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και το ερώτημα είναι που βρίσκονται να  αντιδράσουν τώρα οι υπερπατριώτες που μας κατήγγειλαν ότι ζημιώνουμε τη χώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών ; Πως αντιδρούν τώρα, μιας και βρίσκονται πια στη διακυβέρνηση της χώρας, με τη ψήφο των Μακεδονομάχων και των εθνικά δήθεν υπερευαίσθητων ;

Πως αντιδρούν όταν η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ;  Μας απαντάνε δε χρειάζονται κυρώσεις.Και όταν στέλνει ερευνητικά πλοία για βόλτα στο Αιγαίο,  παριστάνουν τους μετεωρολόγους. Έφταιγε είπαν ο καιρός…

Η απάντηση λοιπόν είναι ότι δεν αντιδρούν. Απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, διαδηλώνοντας δεξιά και αριστά πόσο προβλέψιμοι σύμμαχοι είναι στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή ένωση. Άφωνοι και προβλέψιμοι. Και γι’ αυτό θα πω εγώ και επικίνδυνοι».

Προσφυγικό: Ξέρουμε τον ένοχο

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον προσφυγικό και κατηγόρησε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Βορίδη ότι θέλουν να αντιγράψουν τις πολιτικές του Όρμπαν και των χωρών του Βιζεγκραντ.

«Αλλά και στο προσφυγικό η κατάσταση είναι εξίσου εκρηκτική και επικίνδυνη.

Ο συνδυασμός ιδεοληψίας, ανοησίας, και ανικανότητας έφερε τα νησιά της πρώτης γραμμής σε κατάσταση οριακή.

Η ενθάρρυνση των κάθε λογής ακροδεξιών, μακεδονομάχων, και προσφυγοφάγων,  για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γίνεται τώρα μοναχά η θηλιά στο λαιμό του κ. Μητσοτάκη. Αλλά, δυστυχώς, και στο λαιμό των νησιών και της χώρας.  Τον ξέρουμε, λοιπόν, τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία.

Αλλά σήμερα δεν αρκεί να δείχνουμε τον ένοχο, πρέπει να δείξουμε και τη λύση.

Και η μόνη λύση είναι αυτή που η ΝΔ εμπόδιζε με κάθε μέσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Η μεταφορά των ευάλωτων στην ηπειρωτική χώρα.

Ναι, η ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της φιλοξενίας και της ένταξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πιέσουμε και την υπόλοιπη Ευρώπη, να κάνει το καθήκον τους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μόνο έτσι θα απομονώσουμε τους ακραίους.

Μόνο έτσι θα πετύχουμε, με συμμαχίες στην Ευρώπη, την αναθεώρηση του Δουβλίνου και τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζητάνε άσυλο.

Αυτή την πολιτική εμείς θα τη στηρίξουμε, χωρίς να προτάσσουμε το κομματικό μας συμφέρον.  Γιατί η πατρίδα και η ανθρωπιά είναι για την Αριστερά πάνω από κόμματα.

Να σας ενημερώσω ότι πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση που απαιτούσε από την Γερμανική κυβέρνηση να φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά.

Αυτή είναι η δική μας η Ευρώπη. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.  Όχι η Ευρώπη των κλειστών συνόρων και του Όρμπαν και των χωρών του Βιζεγκραντ. Που θέλουν εδώ να τους αντιγράψουν ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και Βορίδη.

Και δυστυχώς δε θέλουν να τους αντιγράψουν μόνο στη πολιτική τους για τους πρόσφυγες. Θέλουν να αντιγράψουν και ιδίως τις πρακτικές του Όρμπαν και σε ότι αφορά το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό νέο για τη Δημοκρατία.

Γιατί δεν έχουμε μόνο μια κυβέρνηση ταξικά μεροληπτική υπέρ του μεγάλου πλούτου και της διαπλοκής.  Αλλά και μια κυβέρνηση που δε διστάζει να παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, ενίοτε και να ενορχηστρώνει μικρά πραξικοπήματα απέναντι στη δικαιοσύνη. Τόσο άτσαλα και άγαρμπα όμως όπως και ο τρόπος που κυβερνάνε εν γένει».

 

Σχέδιο και νέο όραμα

«Στον κατήφορο και στη οπισθοδρόμηση που οδηγεί τη χώρα η Δεξιά του κου Μητσοτάκη, εμείς θα απαντήσουμε με σχέδιο και ένα νέο όραμα, για την προάσπιση της δημοκρατίας και των κατακτήσεων της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Εμείς λέμε ότι η χώρα χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη! Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ο πυρήνας της δικής μας ιδεολογίας. Είναι η σημαία των αγώνων μας. είναι το όραμά μας για το αύριο της χώρας και του λαού μας.

Και κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει σχέδιο για τη προστασία της εργασίας. Σημαίνει εργασία με κανόνες, με συλλογικές συμβάσεις παντού, που δεν επιτρέπουν στις εικονικές εργολαβίες να παραβιάζουν τις συμβάσεις. Σημαίνει καμία ανοχή στην εργοδοτική παραβατικότητα. Σημαίνει ούτε μια ώρα απλήρωτη ή αδήλωτη εργασία.

Εμείς λέμε ότι η χώρα και λαός μας χρειάζονται να είναι  ασφαλείς  και αισθάνονται ασφάλεια. Αυτό σημαίνει μια ηγεσία ικανή να προασπιστεί με σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σημαίνει μια σύγχρονη αντιεγκληματική πολιτική και σώματα ασφαλείας δημοκρατικά στο πλευρό του πολίτη και όχι καταστολή, αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Όλα στο βωμό της επικοινωνίας όμως της αληθινής προστασίας των πολιτών.

Σημαίνει επίσης ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Με την ύπαρξη δημόσιων πόρων για την στήριξη του. Χωρίς μειώσεις των συντάξεων και με επαναφορά του συνόλου της 13ης σύνταξης! »

Για την προστασία της Α’ κατοικίας και φοιτητές

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και στο μέλλον της χώρας που είναι οι νέοι.

«Η χώρα και ο λαός μας χρειάζεται και δικαιούται Δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Και Δικαιοσύνη σημαίνει δικαίωμα στην κατοικία και ασφάλεια σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από τη κρίση και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η χώρα και ο λαός μας τέλος χρειάζεται προοπτική και ανοιχτούς ορίζοντες στο αύριο. Και προοπτική δεν υπάρχει με τη νέα γενιά στο περιθώριο.

Τους νέους και τις νέες που είναι σήμερα 20 και 30 χρονών και έχουν ζήσει την μισή ζωή τους μέσα στην κρίση. Αλλά και τους πιο νέους, για να μην αφήσουμε στον τόπο μας να χαθεί μια γενιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν βλέπει τους νέους ανθρώπους παρά σαν φτηνή εργατική δύναμη, και πελατεία για τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί και την εξυπηρετούν. Θυμόμαστε όλοι το αίσχος του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού. Κοιτάξτε πως τώρα, χωρίς ντροπή, με τρεις κινήσεις δημιουργούν αυτή την πελατεία.

Θεσμοθετούν την βάση του δέκα για να αποκλείσουν χιλιάδες παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο, Καταργούν μια σειρά από σχολές καθώς και τα διετή προγράμματα για αποφοίτους τεχνικών-επαγγελματικών λυκείων,

Και εξισώνουν τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων. Υποβαθμίζουν έτσι τους νέους σε πελάτες των κολεγίων. Τους έχουμε όμως και εδώ κακά μαντάτα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αυτής της χώρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν έχουν φοβηθεί ποτέ στο παρελθόν όταν χρειάστηκε να υπερασπιστούν το μέλλον τους και την δημόσια παιδεία.Και είμαστε μαζί τους. Η κοινωνία είναι μαζί τους.

Εκεί που αυτοί βλέπουν πελάτες και εργασιακά υποζύγια εμείς βλέπουμε μια γενιά που αγωνίζεται. Μια γενιά που σε ολόκληρο τον κόσμο στηρίζει τα προοδευτικά-ριζοσπαστικά κοινωνικά αιτήματα.

Αυτή τη γενιά σας καλώ να ακούσουμε και να εμπιστευτούμε. Να ακούσουμε τις αγωνίες και τα όνειρα της. Να ακούσουμε την κριτική της.  Να της δώσουμε τον χώρο για να μπει μπροστά στον αγώνα για δικαιοσύνη και προοπτική στον τόπο μας.

Σε αυτούς τους αγώνες, τους αγώνες της νέας γενιάς, οφείλουμε και το γεγονός, πως σήμερα συζητάμε ξανά με ένταση και τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης».

Προστασία του περιβάλλοντος

«Τους χρειαζόμαστε σήμερα αυτούς τους αγώνες. Γιατί η κυβερνητική πολιτική μας γυρνάει χρόνια πίσω και στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Όταν ανασύρουν σχεδιασμούς όπως η εκτροπή του Αχελώου.

Όταν σχεδιάζουν επέκταση των εξορύξεις του χρυσού που θέλουν πλην της Χαλκιδικής να πάνε και στη Θράκη.  Ξέρουμε βέβαια πως όταν αυτοί μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη, εννοούν μονάχα πράσινες μπίζνες.

Για αυτό και ακυρώνουν καινοτόμα και χρήσιμα εργαλεία όπως οι ενεργειακές κοινότητες. Για αυτό και ανακοινώνουν απολιγνιτοποίηση δίχως σχέδιο δίκαιης μετάβασης και πρόβλεψη αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.

Γιατί δε επιθυμούν έναν πράσινο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου με κοινωνικό πρόσημο, αλλά μονάχα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

Ξανά εδώ η θέση μας είναι στους αγώνες, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή!  Ξανά εδώ η θέση μας είναι να υπερασπιστούμε την πράσινη ανάπτυξη και να προωθήσουμε πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αλλά χωρίς να ξεχνάμε ότι το παγκόσμιο κίνημα της νεολαίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δε μας λέει απλά μην αλλάζετε το κλίμα. Αλλά μας λέει : «Αλλάξτε το σύστημα. Όχι το κλίμα.»

Κάλεσμα συσπείρωσης

«Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τον κόσμο της αριστεράς να συσταθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ναι πρέπει να παραδεχθούμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα μια δύναμη που επιθυμεί όχι μόνο να ξανάρθει σε θέσεις διακυβέρνησης, αλλά να έρθει για να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας. Δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε υπουργικές θέσεις απλά για να τις πάρουμε, αλλά για να αλλάξουμε τη χώρα.

Και αυτό δε γίνεται χωρίς ρήξεις και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις, δε μπορεί παρά να είναι κόντρα σε ένα σύστημα που αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες.  Και ναι για να το πετύχουμε αυτό πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξουμε εμείς, αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, τη χώρα και την κοινωνία.

Πρέπει εμείς να γίνουμε πρώτα, η αλλαγή που για τη χώρα και τη κοινωνία επιθυμούμε. Και σας καλώ να μπείτε όλες και όλοι μπροστά, για γίνει πράξη αυτή η αλλαγή.

Χωρίς κανένα φόβο, παρά μόνο με ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε. Να γίνουμε ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, νεανικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό. Να δώσουμε νέα δύναμη στην ηθική της Αριστεράς που προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας από το συμφέρον των ομάδων και των προσώπων.

Να δημιουργήσουμε το κόμμα που θα εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς την πολύχρωμη κοινωνική και εκλογική του βάση. Και πρώτα – πρώτα τις ανάγκες και τις αγωνίες της νέας γενιάς.

Στην διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, αναφέρουμε ότι: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των “φωτισμένων”. Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας.

Θέλουμε λοιπόν έναν πολιτικό φορέα που δεν θα αναπαράγει απλά τον εαυτό του και δεν θα φυλακίζεται σε διανομή αξιωμάτων. Ένα φορέα ανοιχτό στο καινούργιο, οργανωτικά καινοτόμο και σε σύνδεση με τη σύγχρονη τεχνολογία των κοινωνικών δικτύων. Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, τους ανήσυχους πολίτες.

Χρειάζεται επομένως, να τολμήσουμε και διαδικασίες που θα επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον. Χρειάζεται επομένως, να εγκαταλείψουμε την ασφάλεια του πρωτοκόλλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας.

Να μη φοβηθούμε να πειραματιστούμε και να ανοίξουμε δρόμους για να βαθύνει η δημοκρατία και η συμμετοχή και να ανθίσουν οι ιδέες.

Σε ότι με αφορά είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για προχωρήσουμε με τόλμη σε αυτή τη κατεύθυνση.

Και σας καλώ όλους να στηρίξετε αυτή τη προοπτική της διαρκούς αλλαγής. Που θα μας κάνει ακόμη πιο ριζοσπαστικούς και ακόμη πιο χρήσιμους στην ελληνική κοινωνία. Ως ένα μεγάλο και μαζικό, σύγχρονο αριστερό κόμμα.

Η καρδιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που σύντομα θα κληθεί από το λαό να πάρει ξανά τις τύχες της χώρας στα χέρια της. Λένε κάποιοι ότι θα είναι η δεύτερη φορά αριστερά. Εμείς τους λέμε θα είναι η πρώτη φορά με δικό μας αριστερό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Έξω από μνημόνια και χωρίς καταναγκασμούς. Και με τα χέρια ελεύθερα, να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα της προκοπής και της κοινωνικής δικαιοσύνης».