Επιτροπή Ανταγωνισμού Πολωνίας: Σφαλιάρα ύψους 7,6 δισ. δολαρίων στην Gazprom με πολλούς αποδέκτες για Nord Stream 2

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή της Πολωνίας (UOKiK) επέβαλε πρόστιμο στη ρωσική Gazprom πάνω από 29 δισεκατομμύρια ζλότι (7,6 δισ. δολάρια) για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 χωρίς την έγκρισή της αρχής.

Επίσης, η UOKiK επέβαλε πρόστιμο 234 εκατ. ζλότι σε πέντε άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στη χρηματοδότηση του έργου των 11 δισ. δολαρίων, το οποίο έχει στόχο να διπλασιάσει την ικανότητα εξαγωγής αερίου της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο αγωγός Nord Stream 2 διευθύνεται από την Gazprom, με το ήμισυ της χρηματοδότησης να παρέχεται από τη γερμανική Uniper και τη μονάδα Wintershall της BASF, την αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell, την αυστριακή OMV και την την γαλλική Engie.

Η Πολωνία βλέπει τον αγωγό Nord Stream 2 ως απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς θα αυξήσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που τοποθετούν σωλήνες για το έργο.

Η UOKiK ερευνά την υπόθεση εδώ και χρόνια. Τον Αύγουστο του 2020 επέβαλε πρόστιμο στην Gazprom 213 εκατομμύρια ζλότι λόγω έλλειψης συνεργασίας.

«Η έναρξη του NS2 θα απειλήσει τη συνέχεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Πολωνία. Είναι επίσης πολύ πιθανό να αυξηθεί η τιμή του προϊόντος, με την εν λόγω αύξηση να βαρύνει τους Πολωνούς καταναλωτές», δήλωσε ο Tomasz Chrostny, πρόεδρος της UOKiK. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η ολοκλήρωση αυτού του επενδυτικού έργου αυξάνει την οικονομική εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο – όχι μόνο στην περίπτωση της Πολωνίας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών».

Η κατασκευή του αγωγού 1.230 χιλιομέτρων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Υπολείπεται έκταση περίπου 120 χλμ σε θαλάσσια περιοχή της Δανίας. Οι εργασίες σταμάτησαν τον Δεκέμβριο καθώς η εταιρεία τοποθέτησης σωλήνων ελβετική-ολλανδική Allseas ανέστειλε τις δραστηριότητές της λόγω των κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ.