Έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στην iQiyi (κινέζικο Netflix) για ενδεχόμενο λογιστικό σκάνδαλο

Οι μετοχές της κινεζικής εταιρείας iQiyi, που παρέχει παρόμοιες υπηρεσίες με το Netflix και είναι εισηγμένη στο Nasdaq στις ΗΠΑ, υποχώρησαν μετά το κλείσιμο της επίσημης αγοράς καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την εταιρεία.

Η έρευνα βασίζεται σε αναφορά της Wolfpack Research, η οποία περιγράφεται ως «ακτιβιστική εταιρεία έρευνας και δέουσας επιμέλειας». Σε αυτή την έκθεση, η Wolfpack κατηγόρησε την iQiyi για απάτη και διόγκωση μεγεθών στις οικονομικές καταστάσεις. 

Η iQiyi απάντησε αναφέροντας πως η SEC «επιδιώκει την παραγωγή ορισμένων οικονομικών και λειτουργικών αρχείων που χρονολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018, καθώς και έγγραφα που σχετίζονται με ορισμένες εξαγορές και επενδύσεις που εντοπίστηκαν σε στην έκθεση που εκδόθηκε από την εταιρεία Wolfpack Research τον Απρίλιο του 2020. ”

Ο γίγαντας ροής σε στιλ Netflix,  δήλωσε επίσης ότι «έχει προσλάβει επαγγελματίες συμβούλους για να πραγματοποιήσει μια εσωτερική ανασκόπηση και να απαντήσεις στους βασικούς ισχυρισμούς» της Wolfpack.

Η Wolfpack Research ισχυρίστηκε ότι η iQiyi διόγκωσε τα έσοδα του 2019 κατά περίπου 8 δισεκατομμύρια γιουάν (1,13 δισεκατομμύρια δολάρια) σε 13 δισεκατομμύρια γιουάν (1,98 δισεκατομμύρια δολάρια) – ή μεταξύ 27% έως 44%. Η Wolfpack ισχυρίστηκε επίσης ότι η εταιρεία υπερεκτίμησε τους αριθμούς και έξοδα χρηστών.

Οι μετοχές της iQiyi που είναι εισηγμένες στο Nasdaq μειώθηκαν πάνω από 18% αλλά στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν σε 12,36%.

Να σημειωθεί πως το iQiyi ήταν μέλος του κινεζικού γίγαντα αναζήτησης Baidu αλλά αποσπάστηκε το 2018 όταν εισήλθε στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ συγκεντρώνοντας πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Baidu, η οποία είναι επίσης εισηγμένη στις ΗΠΑ, συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στο iQiyi.