Ο κορονοϊός ανέβασε τις αποδόσεις ιταλικών και ελληνικών ομολόγων και μείωσε σε ιστορικά χαμηλά των αμερικανικών και γερμανικών

Οι αποδόσεις των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σήμερα, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών και γερμανικών τίτλων, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, μειώθηκαν σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το κραχ των τιμών του πετρελαίου μεγέθυνε τους φόβους από τον κοροναϊό. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης υποχώρησαν κάτω από το 1% για πρώτη φορά στην ιστορία, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σφυροκόπησε τις τιμές του αργού και οι αυξημένοι φόβοι μίας παγκόσμιας ύφεσης βύθισαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα σε bear market.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν μετά την απαγόρευση εσόδου και εξόδου σε μεγάλο μέρος του πλούσιου ιταλικού Βορρά. Οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να εκτινάσσεται 56 μονάδες βάσης (0,56 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 0,646%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 18 μονάδων βάσης στο 1,25%, αυξάνοντας το spread (τη διαφορά με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο.

Tο ίδιο συμβαίνει και με τις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Η απόδοση του 10ετούς έχει αυξηθεί πάνω από το 1,6% όταν στα μέσα Φεβρουαρίου είχε υποχωρήσει σε επίπεδα χμαηλότερα του 1%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην απόδοση του 5ετούς στο 1,107% από 0,34% πριν από ένα μήνα (76 μονάδες βάσης).

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του – 0,863%, ενώ στη συνέχεια διαμορφωνόταν στο -0,83%. Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε και η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου (στο -0,60%), ενώ στη συνέχεια διαμορφωνόταν στο -0,46%.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η απόδοση του ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε στο 0,346%. Μάλιστα από τις αρχές Μαρτίου η πτώση είναι αξιοσημείωτη και φθάνει τις 40 μονάδες βάσης. Επίσης, η απόδοση για το μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο το 30ετές βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα 0,71%, υποχωρώντας μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 1%.

«Όλα αυτά θα ενισχύσουν την πίεση στην ΕΚΤ», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank, καθώς η κίνηση είναι πιθανό να έχει μεγάλη πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν πλήρως την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, αλλά εστιάζουν στο αν αυτή θα είναι αρκετή.

Η Γερμανία υποσχέθηκε βοήθεια στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κατάρρευση της ζήτησης, ενώ η Ιταλία θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες σε μία «πολύ μεγάλη θεραπεία – σοκ» για να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την έξαρση του κοροναϊού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της σήμερα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.