ΕΣΗΕΑ: Απεργία από σήμερα Τρίτη στις 6μ.μ σε ΕΡΤ, ΑΠΕ και ιδιωτική τηλεόραση

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας από σήμερα το απόγευμα, στις 6 μ.μ., σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ ΜΠΕ και στις ιστοσελίδες των σταθμών αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ, διαμαρτυρόμενη για τις προβλέψεις του αρ. 41 του «νομοσχεδίου Πέτσα».

Προηγήθηκε πολιτική αντιπαράθεση και διαβούλευση των συνδικαλιστών του κλάδου των ΜΜΕ, χθες και σήμερα, με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Στέλιο Πέτσα, χωρίς, όμως, να υπάρξει αποτέλεσμα.

Την Κυριακή οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων εξέφρασαν «την κατηγορηματική αντίθεση του Κλάδου, όπως και ολόκληρου του χώρου στην επιχειρούμενη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς, που, εν τέλει, πλήττουν την ίδια την πολυφωνία και την αντικειμενική Ενημέρωση».

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των σωματείων: «ο κ Πέτσας επιχειρεί με μονόπλευρο και αυταρχικό τρόπο, χωρίς κανένα διάλογο, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποδομήσει επιπλέον τις εργασιακές συνθήκες των δημοσιογράφων σε μια τόσο δύσκολη για το έργο τους εποχή, λόγω της πανδημίας που πλήττει τη χώρα και τον ολόκληρο τον πλανήτη. Ουσιαστικά οδηγεί την Ενημέρωση στη διασωλήνωση. Χωρίς σεβασμό, σε έναν Κλάδο που επλήγη βαθιά από τη 10χρονη κρίση και συνεχίζει να πλήττεται από την πανδημία, το νομοσχέδιο Πέτσα προωθεί την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, μετατρέποντας το ήδη αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον σε ναρκοπέδιο των εργασιακών συνθηκών των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

» Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμα “δώρο” της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες των Τηλεοπτικών Σταθμών που επιφέρει ένα νέο ισχυρότατο πλήγμα στους εργαζόμενους καθώς ανοίγει το δρόμο σε νέες απολύσεις και προκαλεί περαιτέρω συρρίκνωση στον Ασφαλιστικό μας φορέα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών ζητούν την άμεση απόσυρση του άρθρου 41 και να αρχίσει διάλογος της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους, για την κατάρτιση ενός αυτόνομου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τους Πανελλήνιους και τους Περιφερειακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς», ενώ «η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις Συντακτών στέκονται στο πλευρό των πληττόμενων συναδέλφων των Τηλεοπτικών Σταθμών της χώρας, στηρίζοντας τις αποφάσεις τους για κοινό αγώνα, ώστε να μην επιτραπεί περαιτέρω επίθεση στον στενό πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και σ’ αυτόν της έγκυρης και πλήρους Ενημέρωσης της κοινωνίας».