Εστιατόρια: Υποχρεώνονται να προσφέρουν μόνο παρθένο ελαιόλαδο σε συσκευασία μιας χρήσης

Αλλάζει η αγορά της εστίασης ως προς το προσφερόμενο ελαιόλαδο και αντί για «κάθε είδους έλαιο» θα προβλέπεται να δίνουν στους πελάτες τους «παρθένο» και «έξτρα παρθένο» ελαιόλαδο σε συσκευασία μιας χρήσης.
Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενσωματωθεί στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν και να διαφημισθούν τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά παρθένα και έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να βελτιώσει το προηγούμενο πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2018, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζεται αφού και οι ελεγκτικοί μγηχανισμοί είναι ελλειπείς. Με βάση το ισχύον πλαίσιο προβλέπεται ότι «το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις και σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο θα μπορεί να φθάσει έως και τα 1.000 ευρώ, έναντι 500 ευρώ που ισχύει σήμερα.