Εθνικές περιπέτειες για το επενδυτικό σχήμα της Σαουδικής Αραβίας

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι το ενδεχόμενο εξαγοράς των μετοχών της Εθνικής που κατέχει το υπερταμείο από το επενδυτικό σχήμα της Σαουδικής Αραβίας, ναυαγεί οριστικά.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν μπορεί μία τράπεζα που έχει συνδεθεί ιστορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να περάσει στον έλεγχο της κρατικής επενδυτικής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας.

Για τον ίδιο λόγο, κυβερνητικοί κύκλοι απέρριψαν και την πρόταση από το επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι.

Βέβαια οι πραγματικοί λόγοι της κυβερνητικής στροφής έχουν σχέση με τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους εγχώριους κύκλους της διαπλοκής η εξαγορά της Εθνικής από τους Σαουδάραβες.

Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι που διαχρονικά έχουν προνομιακή σχέση με την τράπεζα και εξασφαλίζουν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, επιδιώκουν να παραμείνει η τράπεζα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς.

Προτείνουν τη λύση των πολλών μικρών μετόχων για να έχει τον έλεγχο το κράτος.

Τα παιχνίδια με την Εθνική έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των θεσμών, οι οποίοι απαιτούν να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας την οποία, όπως λένε, μπλοκάρει η σημερινή διοίκηση Μυλωνά.