Eurogroup για COVID 19: Καταργούνται δημοσιονομικοί κανόνες, ενεργοποιείται βοήθεια τουλάχιστον 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

Ολοκληρώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης αργά το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup, στο οποίο συμμετείχαν και κράτη εκτός της ζώνης του ευρώ. Το Eurogroup ανέλαβε δεσμεύσεις για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τρέχουσες προκλήσεις και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υποστηριχθεί η ταχεία ανάκαμψη. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη ανακοινωθεί  μέτρα που αναλογούν στο 1% του ΑΕΠ ενώ τα ποσά θα φθάσουν στο 10% του ΑΕΠ και μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω: «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε όλες τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της επιδημίας COVID-19», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν όπου επισημαίνονται τα εξής:

«Εχουμε μέχρι στιγμής αποφασίσει δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, για το 2020 για την υποστήριξη της οικονομίας, πέραν του αντίκτυπου των αυτόματων σταθεροποιητών, οι οποίοι πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως. Έχουμε μέχρι στιγμής δεσμευτεί να παράσχουμε διευκολύνσεις ρευστότητας ύψους τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, οι οποίες συνίστανται σε συστήματα δημόσιας εγγύησης και αναβαλλόμενες φορολογικές πληρωμές. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Τα ακόλουθα μέτρα αποτελούν μέρος των συντονισμένων μας απαντήσεων για την προστασία των οικονομιών μας.

1. Όλες οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν τη λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών και, επιπλέον, θα εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του COVID-19 και ότι δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα οικονομικά και κοινωνικά μας επιτεύγματα. Στο βαθμό που απαιτείται από την εξέλιξη της κατάστασης σε κάθε χώρα, θα εφαρμόσουν προσωρινά μέτρα όπως:

Άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τη συγκράτηση και τη θεραπεία της νόσου. Θα διατεθούν επαρκείς πόροι στους τομείς της υγείας μας και στα συστήματα πολιτικής προστασίας. Τα μέτρα σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις και έλλειψη ρευστότητας, ιδίως οι μικρομεσαίες και οι επιχειρήσεις σε τομείς και περιφέρειες που πλήττονται σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του τουρισμού, μπορεί να περιλαμβάνουν φορολογικά μέτρα, δημόσιες εγγυήσεις για να βοηθήσουν τις εταιρείες να δανειστούν, συμβάσεις προμηθειών.  ·
Στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από την αποφυγή της απασχόλησης και των απωλειών εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης στήριξης της εργασίας, της επέκτασης των επιδομάτων ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας και της αναβολής πληρωμής του φόρου εισοδήματος

2. Οι συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συμπληρώσουν τα εθνικά μέτρα:
Χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής για μια πρωτοβουλία επένδυσης Corona Response Investment Initiative που αφορά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις ΜΜΕ, τις αγορές εργασίας και άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών μας και να διαθέσει επιπλέον € 28 δισεκατ. δαπανών. Συμφωνήσαμε με την ανάγκη να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές το συντομότερο δυνατό.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής και της Ομάδας ΕΤΕπ να κινητοποιήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με την ενίσχυση προγραμμάτων για την εγγύηση τραπεζικών πιστώσεων προς τις ΜΜΕ. Υποστηρίζουμε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής και της Ομάδας ΕΤΕπ να αυξήσουν το ποσό αυτό έως και τα 20 δισ. Ευρώ, τα οποία θα φτάσουν σε άλλες 150.000 επιχειρήσεις. Χαιρετίζουμε επίσης τις τρέχουσες εργασίες για τη διάθεση περαιτέρω πόρων όσο το δυνατόν ταχύτερα και τη βελτίωση της ευελιξίας των μοχλευμένων χρηματοπιστωτικών μέσων.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ομίλου ΕΤΕπ να προχωρήσει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετες επενδύσεις σε μικρομεσαίες και και μεσαίες επιχειρήσεις και να επιταχύνει την ανάπτυξη άλλων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Καλούμε την ΕΤΕπ να ενισχύσει και να επιταχύνει περαιτέρω τον αντίκτυπο των διαθέσιμων πόρων, μεταξύ άλλων μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας με τις εθνικές τράπεζες ανάπτυξης.
Χαιρετίσαμε επίσης τη δέσμη των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα με στόχο την υποστήριξη της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες».

 

Σεντένο: Θα υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για την Ελλάδα 

Η Ελλάδα θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος του πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. “Θα κάνουμε πλήρη χρήση της ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χωρος για τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηριχθεί η οικονομία στην Ελλάδα”, ανέφερε.

Σχετικά με την  5η και τελευταία αξιολόγηση της χώρας, σημείωσε ότι “η Ελλάδα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους με πλεόνασμα 4% για το 2019”.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης “η εικόνα συνολικά ήταν πολύ θετική, αν και υπήρχαν κάποιες αδυναμίες”, προσθέτοντας πως διαπίστωσε στις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του ότι η Ελλάδα πλήττεται από δύο κρίσεις ταυτόχρονα: “την κρίση του κορονοϊού και την κρίση του μεταναστευτικού-προσφυγικού στα σύνορα της χώρας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης”.

“Εντυπωσιάστηκα από την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν.

Σταϊκούρας: Δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών που συμμετείχε στο Eurogroup δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα, το Eurogroup πραγματοποίησε την τακτική συνεδρίασή του, η οποία ήταν, κατά κύριο λόγο, εστιασμένη στην αντιμετώπιση της κρίσης από την εξάπλωση του κορoνοϊού.
Εκφράσαμε ομόφωνα, την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να ανταποκριθούμε, έγκαιρα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, από την εξάπλωση της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε την υλοποίηση, άμεσα και συντονισμένα, ενός συγκροτημένου σχεδίου παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της επιχειρηματικότητας, της ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Οι σημερινές αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες.
1ον. Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους.
Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
2ον. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας.
3ον. Τα κράτη-μέλη μπορούν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών – κυρίως φορολογικών – μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας.
Επαναλαμβάνω ότι αυτές οι δαπάνες, και για τη χώρα μας, εξαιρούνται του δημοσιονομικού αποτελέσματος.
4ον. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνονται συντονισμένες πρωτοβουλίες, συμπληρωματικές προς τα εθνικά μέτρα.
§ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.
§ Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.
§ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίες.

Συμπερασματικά, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να αναλάβει, άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την θετική 5η αξιολόγηση της οικονομίας, ετέθη από την ελληνική πλευρά, και αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης επιπλέον – αυξημένων τελευταία – δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χώρας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει επιπρόσθετα, σημαντικά μέτρα που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο.
Θα πράξουμε το καλύτερο δυνατόν!
Στο πεδίο της οικονομίας, λειτουργούμε έγκαιρα και μεθοδικά.
Προέχει όμως, πάντα, η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και η προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας.
Και προς αυτή την κατεύθυνση, πράττουμε ό,τι είναι αναγκαίο και δυνατόν.
Με την ευκαιρία αυτή, καλώ και πάλι, όλους τους παράγοντες της οικονομίας και τους πολίτες, να επιδείξουμε ατομική ευθύνη, συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη, ώστε να ξεπεράσουμε την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με το μικρότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος.
Αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε!»