Ανησυχία από τη μη βελτίωση του οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ελλάδα τον Αύγουστο σε αντίθεση με την Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Αύγουστο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, μετά την πτώση-ρεκόρ λόγω του κορωνοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και παραμένει πολύ κάτω από τα προ κρίσης επίπεδά του και τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ο δείκτης αυξήθηκε στις 87,7 μονάδες από 82,4 τον Ιούλιο, υψηλότερα από τις 85 μονάδες που προέβλεπαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

H νέα αύξηση του δείκτη είχε ως αιχμή κυρίως τη μεγαλύτερη αισιοδοξία στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ο μεγαλύτερος στην οικονομία της Ευρωζώνης. Ο δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών διατηρήθηκε σε αρνητικό έδαφος, αλλά ενισχύθηκε στις -17,2 από -26,2 μονάδες τον Ιούλιο. Η εμπιστοσύνη αυξήθηκε, επίσης, στους τομείς της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου, αν και οι προσδοκίες των υπεύθυνων των εργοστασίων για την παραγωγή μειώθηκαν λίγο μετά από τρεις συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις, οι οποίες ώθησαν τον σχετικό δείκτη σε επίπεδα υψηλότερα από της προ κρίσης.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε ελαφρά ανάκαμψη στις -14,7 μονάδες από -15, επιβεβαιώνοντας τις πρώτες εκτιμήσεις της Κομισιόν νωρίτερα τον Αύγουστο.

Οι προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή μειώθηκαν ελαφρά, με μία λίγο μεγαλύτερη διάθεση για μεγάλες αγορές τους επόμενους 12 μήνες και μία μικρή μείωση τέτοιων αγορών επί του παρόντος, σύμφωνα με την έρευνα. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης συνέχισε να βελτιώνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα επιδεινώθηκε ελαφρά.

Από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Στην Ιταλία ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε, ενώ στην Ισπανία μειώθηκε.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ESI βελτιώθηκε επίσης σημαντικά στις 86,9 μονάδες τον Αύγουστο από 81,9 μονάδες τον Ιούλιο.

Καμία βελτίωση στην Ελλάδα

Αντίθετα,  στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης, τον οποίο συντάσσει το ΙΟΒΕ και θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες, διαμορφώθηκε στις 90,7 μονάδες οριακά χαμηλότερα από τις τις 90,8 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο. 

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες, που ο δείκτης έχει βελτιωθεί ελάχιστα από την χαμηλή τιμή του το 2020 και που ήταν οι 87,6 μονάδες τον Ιούνιο (σε σχέση με τις 90,7 μονάδες του Αυγούστου).

Να σημειωθεί ότι η ελάχιστη τιμή του δείκτη για την Ευρωζώνη ήταν οι 64,9 μονάδες τον Απρίλιο. 

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι ο δείκτης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν βελτιώνεται όσο έχει βελτιωθεί στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτή την εξέλιξη θα πρέπει να την λάβει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος προσπαθούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της μικρότερης μείωσης του ΑΕΠ στη χώρα μας, προβάλλοντας την μικρότερη πτώση του δείκτη ESI στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες.

Χρ. Ιωάν.