Φ. Γεννηματά: Κανένας συμπολίτης μας με άδειο τραπέζι τα Χριστούγεννα

Η έκτακτη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για την περίοδο των εορτών ήταν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με δημάρχους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και ευπαθών ομάδων.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε πως μπορεί «μάχη για την προστασία της ζωής να δίνεται από τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά η μάχη της αξιοπρέπειας δίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους» . Επισήμανε ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση επειδή μένουν ακάλυπτοι πολλοί χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων και σχεδόν 345.000 ανέργους. «Κανένας συμπολίτης μας με άδειο τραπέζι τα Χριστούγεννα και προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες στον εμβολιασμό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα και τα επόμενα βήματα και πρότεινε άμεσα μέτρα στήριξης όσων έχουν ανάγκη, ενόψει των γιορτών:

1ον – Να λάβουν το επίδομα ανεργίας (για 3 μήνες) όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. «Σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Καλούμε την κυβέρνηση να την αποδεχθεί».

2ον – Να διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους του έκτακτου «διπλού» επιδόματος αλληλεγγύης των 400-800 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση, «ώστε να περιληφθούν φτωχές οικογένειες και ιδιαίτερα χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που σήμερα αποκλείονται. Είναι αναγκαίο να διπλασιασθεί ο αριθμός των δικαιούχων, με βάση τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν για το κοινωνικό μέρισμα το 2014».

3ον – Να αγορασθούν από το κράτος αδιάθετες ποσότητες αγροτικών προϊόντων και να μοιρασθούν -με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης- σε φτωχές οικογένειες.

4ον – Έκτακτη επιχορήγηση για τα προγράμματα στήριξης των αστέγων και αύξηση του προγράμματος επανένταξής τους για το 2021 από 5 σε 10 εκατ. ευρώ.

5ον – Χρηματοδότηση των δομών των δήμων κατά της φτώχειας μέσω ΕΣΠΑ, και άμεσες μόνιμες προσλήψεις για την ενίσχυση του “ Βοήθεια στο σπίτι”.

6ον – Να εκπίπτουν από τον φόρο όσα ποσά ξοδεύει ο εργοδότης για την πρόσληψη ανέργων από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις ευπαθείς ομάδες, ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητά τους.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ. Δανιηλίδης, η γραμματέας του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Π. Μουρίκη, ο πρόεδρος του Κέντρου Αστέγων του Δήμου Αθηναίων Γρ. Λέων και η αντιπρόεδρος Ρ. Μπέη, ο πρόεδρος Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας Δ. Κνης, ο γενικός γραμματέας του ΣΚΛΕ Γ. Λουκάς, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ Κ. Μπάζος, η πρόεδρος εργαζομένων του «Βοήθεια στο σπίτι» στην Αττική Σ. Κολιζέρα, η πρόεδρος των εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Μεραμβελιωτάκη. Επίσης μετείχαν ο γραμματέας της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου, ο βουλευτής Γ. Μουλκιώτης και οι γραμματείς των τομέων Πρόνοιας και Εργασίας Ε. Μπέκου και Χ. Μέγας.