Φ. Καραβίας: H Eurobank είναι συνεργάτης των Ελλήνων εξαγωγέων – Στο 10% φέτος η ύφεση

Το 2020 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο, και για την Ελλάδα.
Μετά το δεύτερο lockdown, στο οποίο μας υποχρέωσε η υποτροπή της πανδημίας, όπως και πολλές άλλες χώρες, η ύφεση είναι φυσικό να επιδεινωθεί.

Η εκτίμησή μας είναι ότι θα κινηθεί γύρω στο 10% τελικά, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ξεπεράσει το 5%  τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στην τοποθέτησή του κατά το Joint Virtual Forum του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εξαγωγέων και του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Στη Eurobank  έχουμε δηλώσει πως η κεντρική επιχειρηματική μας επιλογή είναι να είμαστε η Τράπεζα της Ανάπτυξης. Ακρογωνιαίο λίθο για αυτή τη δέσμευσή μας αποτελεί η συνεργασία με το πιο υγιές και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με την πιο ανθεκτική κολώνα της παραγωγικής βάσης της χώρας, που είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις» επεσήμανε ο κ. Καραβίας.

Οι εξαγωγές μειώνονται ταχύτερα από τις εισαγωγές, κυρίως λόγω του τομέα των υπηρεσιών. Για το κρίσιμο 2021 περιμένουμε στο βασικό σενάριο μια σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5%, αλλά θα χρειαστούμε ένα ή δύο χρόνια ακόμη για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019. Υπάρχει πάντοτε ένας συντελεστής αβεβαιότητας, παρά τα καλά νέα που είχαμε ότι σύντομα θα είναι ευρέως διαθέσιμα αρκετά και αποτελεσματικά εμβόλια».

«Ένα δεύτερο καλό νέο: φαίνεται πως αυτή τη φορά υπάρχουν και οι αναγκαίοι πόροι και ο σχεδιασμός για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από όλες τις πηγές ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 13 δισ. ευρώ) προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των άλλων για ενίσχυση των εξαγωγών. Η Επιτροπή Πισσαρίδη επισημαίνει τις προτεραιότητες: «κεντρικός στόχος για την ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας (δηλαδή της σχετικής συμμετοχής των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν)». Νομίζω ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα τόσο καθαρό και επεξεργασμένο πλάνο για την αναπτυξιακή της πολιτική και άξονάς του είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ του κ. Φ. ΚΑΡΑΒΙΑ

Αγαπητοί μας εταίροι,

Χρησιμοποιώ αυτή την προσφώνηση γιατί όπως θα εξηγήσω αναλυτικά στη συνέχεια, με τον ΠΣΕ και τους Έλληνες εξαγωγείς δεν είμαστε ούτε απλοί, ούτε πολύ περισσότερο συγκυριακοί συνεργάτες. Είμαστε σταθεροί εταίροι στην κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη της πιο υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, αυτής που μπορεί να σταθεί στις ανοιχτές και ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές.

Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, παρά να ξεκινήσω με τα συγχαρητήρια προς τον ΠΣΕ για τα 75 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην οικονομική ζωή της χώρας και τις πιο εγκάρδιες ευχές μας για τη συνέχεια της δραστηριότητάς του. Και, βέβαια, θα ήταν αδύνατο να παραλείψω τη συμβολή της επί πολλά χρόνια προέδρου του Συνδέσμου, της κυρίας Χριστίνας Σακελλαρίδη, που έχει ταυτίσει το όνομά της με τον ΠΣΕ και την εξαγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η συγκυρία που βιώνουμε είναι μια πρωτοφανής δοκιμασία για όλους. Μια τέτοιας έκτασης διαταραχή ταυτόχρονα στην προσφορά και τη ζήτηση, ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες του κόσμου δεν έχει προηγούμενο. Όπως είναι φυσικό, αντίστοιχη υπήρξε η επίπτωσή της στο διεθνές εμπόριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά μια πτώση του όγκου των παγκόσμιων εμπορικών ανταλλαγών κατά 9,2% για φέτος και μια χαμηλότερη άνοδο, κατά 7,2% την επόμενη χρονιά – αλλά οι εκτιμήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν το δεύτερο κύμα τις πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα σε μεγάλα κράτη, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Σε τέτοιες συνθήκες, ο Οργανισμός έχει ήδη προβλέψει περαιτέρω πτώση κατά 2-3 μονάδες φέτος και κατά 4 μονάδες του χρόνου. Στον τομέα των υπηρεσιών, που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα λόγω του τουρισμού, η πτώση υπολογίζεται στο 27% – ένα ποσοστό που και οι πιο απαισιόδοξοι δεν είχαν προβλέψει στις αρχές της νέας αυτής κρίσης. Ταυτόχρονα, η πανδημία πλήττει σφοδρότερα την ευρωπαϊκή οικονομία, στην οποία ανήκουμε και αποτελεί και προνομιακό προορισμό των εξαγωγών μας.

Το 2020 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο, και για την Ελλάδα. Μετά το δεύτερο lockdown, στο οποίο μας υποχρέωσε η υποτροπή της πανδημίας, όπως και πολλές άλλες χώρες, η ύφεση είναι φυσικό να επιδεινωθεί. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα κινηθεί γύρω στο 10% τελικά, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές μειώνονται ταχύτερα από τις εισαγωγές, κυρίως λόγω του τομέα των υπηρεσιών. Για το κρίσιμο 2021 περιμένουμε στο βασικό σενάριο μια σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5%, αλλά θα χρειαστούμε ένα ή δύο χρόνια ακόμη για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019. Υπάρχει πάντοτε ένας συντελεστής αβεβαιότητας, παρά τα καλά νέα που είχαμε ότι σύντομα θα είναι ευρέως διαθέσιμα αρκετά και αποτελεσματικά εμβόλια.

Ένα δεύτερο καλό νέο: φαίνεται πως αυτή τη φορά υπάρχουν και οι αναγκαίοι πόροι και ο σχεδιασμός για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από όλες τις πηγές ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 13 δις ευρώ) προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των άλλων για ενίσχυση των εξαγωγών. Η Επιτροπή Πισσαρίδη επισημαίνει τις προτεραιότητες: «κεντρικός στόχος για την ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας (δηλαδή της σχετικής συμμετοχής των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν)». Νομίζω ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα τόσο καθαρό και επεξεργασμένο πλάνο για την αναπτυξιακή της πολιτική και άξονάς του είναι τα εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που ήδη από το μακρινό πια 2009, σε δύσκολες και πάλι περιστάσεις, μίλησε έμπρακτα για την ανάγκη μετάβασης σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με αιχμή την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Πριν από λίγες μόνο ημέρες, διοργανώσαμε –διαδικτυακά, όπως όλα στις μέρες μας- μια μεγάλη επιχειρηματική διάσκεψη στο πλαίσιο του TradeClubAlliance, με τη συμμετοχή έξι τραπεζών και πάνω από 100 εταιριών από τέσσερις ηπείρους.

Μέσω του TradeClubAlliance, δίνουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα προσέγγισης πιστοποιημένων συνεργατών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, μέσα από ένα δίκτυο τραπεζών σε 60 χώρες (από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Νορβηγία κ.ά.). Πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία προχωρήσαμε και σε ψηφιακή δικτύωση, τα TradeCorridors, με πελάτες όλων αυτών των τραπεζών. Δεν θα σας κουράσω απαριθμώντας μοναδικές υπηρεσίες που έχουμε χτίσει από το μηδέν, ειδικά για τους Έλληνες εξαγωγείς. Οι περισσότεροι τις γνωρίζετε ή και τις έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Όλα αυτά δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην εταιρική μας σχέση με τον ΠΣΕ και την ελληνική εξαγωγική κοινότητα, ιδιαίτερα στις συνθήκες που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Στη Eurobank έχουμε δηλώσει πως η κεντρική επιχειρηματική μας επιλογή είναι να είμαστε η Τράπεζα της Ανάπτυξης. Ακρογωνιαίο λίθο για αυτή τη δέσμευσή μας αποτελεί η συνεργασία με το πιο υγιές και δυναμικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με την πιο ανθεκτική κολώνα της παραγωγικής βάσης της χώρας, που είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, για όσα έχουμε κάνει μαζί μέχρι σήμερα και περιμένω να κάνουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον. Και να γιορτάσει ο ΠΣΕ τα 100 του χρόνια συμβάλλοντας διαρκώς στην προκοπή και την ευημερία της χώρας μας.