Γ. Ασμάτογλου (πρόεδρος πρατηρίων καυσίμων): Συνεχίζεται η πτώση της αγοράς στο 30% με τη στάση της πολιτείας να είναι «απαξιωτική»

Λουκέτα και δύσκολος χειμώνας προοιωνίζονται για τον κλάδο των βενζινοπωλών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αρμόδιοι φορείς. Η μειωμένη κίνηση συνεχίζεται ενώ η έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που μόλις ξεκίνησε, δεν αναμένεται να «ζεστάνει» την αγορά όπως τα προηγούμενα χρόνια

Ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ),

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Την ίδια στιγμή, η πολιτεία εξακολουθεί να επιμένει στην απόφασή της για μη ένταξη του κλάδου στο σύνολο των προσφερόμενων μέτρων, υποστηρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες του THECEO.GR από τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών, ότι «δεν ανήκουν στους επιχειρηματίες που επλήγησαν τόσο από την υγειονομική κρίση».

Ως εκ τούτου, οι βενζινοπώλες δεν είχαν δικαίωμα για την περίφημη «επιστρεπτέα προκαταβολή» αλλά και την ένταξή τους σε προγράμματα για τους εργαζόμενους όπως το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενώ ήταν περιορισμένοι οι μήνες που μπορούσαν να αξιοποιήσουν το μέτρο της μείωσης ενοικίου. Και αυτά παρότι τους μήνες της άνοιξης, οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα ενώ χρειάστηκε άμεσα τότε το «φιλί της ζωής» από τη διάθεση μειωμένου πετρελαίου θέρμανσης για να ανακάμψουν.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), κατά τη διάρκεια του lockdown η «βουτιά» των πωλήσεων στα πρατήρια βενζίνης, σε ό,τι αφορά τη διάθεση βενζίνης, άγγιξε το 80% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις, έφτασε στο 60% στην επαρχία, ενώ στο ντίζελ κίνησης η μείωση έφτασε το 40% στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο 30%-35% στην επαρχία.
Πλέον, η μείωση, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019, έχει σταθεροποιηθεί στην Αθήνα στο 30%, λίγο λιγότερο στη Θεσσαλονίκη και στα ίδια επίπεδα στην Περιφέρεια.

Για τις δυσκολίες που βιώνει ο κλάδος των βενζινοπωλών εν μέσω πανδημίας μιλά στο THECEO.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Ασμάτογλου, κάνοντας λόγο για «απαξιωτική στάση» της πολιτείας απέναντι στα αιτήματά τους τόσο κατά τη διάρκεια της περιόδου του lockdown, όσο και στην παρούσα φάση.

«Το μόνο που είδαμε από την κυβέρνηση ως μέτρο στήριξης στις επιχειρήσεις μας ήταν τα 800 ευρώ ανά επιχειρηματία στην αρχή του lockdown και τίποτα άλλο. Ακόμα και η μείωση ενοικίου διήρκεσε ως μέτρο για πολύ λίγο χρονικό διάστημα και ήταν και πολύ λίγοι οι ιδιοκτήτες που το προχώρησαν τελικά, όπως μας ενημέρωσαν τα μέλη μας από όλη την Ελλάδα. Γενικά θα χαρακτήριζα την στάση της πολιτείας ως «απαξιωτική» για τον κλάδο μας, σαν να μην μπορούσαν να αντιληφθούν τις ανάγκες μας. Γιατί πχ. οι εκτροφείς λουλουδιών να θεωρείται ότι θα πρέπει να λάβουν όλο το πακέτο μέτρων και όχι οι βενζινοπώλες, που εξακολουθούν ακόμα και τώρα να έχουν μειωμένες πωλήσεις, εξαιτίας της πανδημίας, αφού η κίνηση των αυτοκινήτων έχει πέσει πολύ, καθώς δεν κυκλοφορεί ο κόσμος πια όπως παλιά

Ο ίδιος μνημονεύει, επίσης, μια εφ’ όλης της ύλης επιστολή που παρέδωσε η Ομοσπονδία προ καιρού στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με τα αιτήματα του κλάδου, με πρώτο απ’ όλα την ανάγκη για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στην οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν έλαβε καμία απάντηση».

Τονίζει, δε, ότι παρότι οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν πλέον τόσο πολύ τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ενθαρρύνονται από τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους, προκειμένου να μην διασπείρεται ο ιός, αυτό δεν έχει αντίκρισμα στις πωλήσεις των πρατηρίων βενζίνης, αφού είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται να βγουν ή εργάζονται με τηλεργασία από το σπίτι τους.

Αυτό έχει ως συνέπεια ελαττωμένες πωλήσεις και εν γένει τζίρο στις επιχειρήσεις των βενζινοπωλών, γεγονός το οποίο, κατά τον κ. Ασμάτογλου, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονο μέσα στο χειμώνα και όσο τα κρούσματα αυξάνονται και ο κόσμος δεν επιθυμεί να κυκλοφορεί.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, προβλέπει, μέσα στους επόμενους μήνες ότι θα μπουν λουκέτα σε επιχειρήσεις, και ακόμα περισσότερες απολύσεις εργαζομένων.