Γ. Περιστέρης: Έτσι η Ελλάδα θα γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του Νότου

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Περιστέρη, του οραματιστή και πρωτοπόρου επιχειρηματία – επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα – δημοσιεύτηκε την Κυριακή 29/12/2019 στο Βήμα. Το άρθρο έχει μία δόση δικαίωσης και ταυτόχρονα αποτελεί οδηγό για όσους ασχολούνται και αποφασίζουν για την ενέργεια, δηλαδή για πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Το άρθρο ξεκινάει, με τον Γιώργο Περιστέρη να χαρακτηρίζει τον εαυτό του «γραφικό», γιατί έτσι θεωρείται κάποιος που 25 χρόνια πριν διαφοροποιείται από τις εφήμερες τάσεις, από αυτό που οι πολλοί καταπιάνονται και πιστεύει σε κάτι που δεν είναι διακριτό από τους πολλούς την εποχή εκείνη. Και το πιστεύει, το υποστηρίζει επιχειρήματα και το τολμάει.

«Όταν κανείς ή ελάχιστοι μιλούσαν για καθαρή ενέργεια και αποθήκευση, κάποιοι γραφικοί σαν κι εμένα πέρασαν τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής τους μιλώντας καθημερινά για την ανάγκη μαζικής διείσδυσης των ΑΠΕ, επαναλαμβάνοντας διαρκώς την απορία μας για τη στάση της Πολιτείας να αφήνει ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τη χώρα οι ώριμες και δοκιμασμένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Τώρα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην μιλάει για αυτά. Όλα στηρίζονται στο τρίπτυχο ΑΠΕ-Αποθήκευση-Διασυνδέσεις και στη συνεργασία», αναφέρει στον πρόλογο του άρθρου του και συνεχίζει:

«Η άποψή μας εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο οι εγχώριες ενεργειακές πηγές. Ποιές είναι αυτές; Η χώρα διαθέτει άνεμο και ήλιο, δηλαδή Ανανεώσιμες Πηγές, νερά και λιγνίτη. Παρότι ο λιγνίτης έπαιξε για δεκαετίες καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδας, οδεύουμε σε μια εποχή σταδιακής απόσυρσής του. Έτσι, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε μαζικά στις άλλες εγχώριες ενεργειακές πηγές, δηλαδή στις ΑΠΕ».

Το φυσικό αέριο δεν είναι καθαρή ενέργεια

Και αναφέρεται στη χρήση του φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να καταργήσουμε τον λιγνίτη επειδή όντως ρυπαίνει και να τον αντικαταστήσουμε με εισαγόμενα καύσιμα, απλά επειδή ρυπαίνουν λιγότερο». Λέει ναι στη χρήση φυσικού αερίου «για λόγους ισορροπίας και ευστάθειας του συστήματος», αλλά η χρήση του «πρέπει να είναι ορθολογική και στοχευμένη διότι καθαρή ενέργεια είναι μόνο η ενέργεια από ΑΠΕ».

Τι κάνει η πολιτεία και η ΔΕΗ

Αναφέρει ότι «η ΔΕΗ έχει έτοιμα έργα αντλησιοταμίευσης που “λιάζονται”», ότι οι ιδιώτες ετοιμάζουν επενδύσεις σε αυτά, αλλά το κράτος είχε μέχρι τώρα απαγορεύσει τις επενδύσεις από τους ιδιώτες, επιτρέποντας ένα μικρό έργο της κρατικής εταιρείας στην Ικαρία. Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει, θυμίζοντας το μάθημα της Κρήτης.

Για την Κρήτη σημειώνει πως «όλοι γνωρίζαμε το πρόβλημα, αλλά δεν κάναμε τίποτα και τώρα τρέχουμε με διαδικασίες κατεπείγοντος και με λύσεις που δεν είναι οι καλύτερες δυνατές». Προειδοποιεί πως αν δεν κάνουμε τίποτα, πάλι σε μερικά χρόνια θα τρέχουμε, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και θα καταλήξουμε σε εισαγόμενες μπαταρίες, που δεν προσφέρουν τίποτα στο ΑΕΠ αλλά προσφέρουν στο ΑΕΠ άλλων χωρών.

Για τις διασυνδέσεις επισημαίνει ότι και αυτές πρέπει να «τρέξουν», όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα νησιωτικά συμπλέγματα.

Επενδύσεις €8 δισ. από ΑΠΕ-Αποθήκευση-Διασυνδέσεις

Καταλήγοντας αναφέρει πως το τρίπτυχο ΑΠΕ-Αποθήκευση-Διασυνδέσεις αποτελεί ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο που θα μπορεί να προκαλέσει επενδύσεις 8 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, ενισχύοντας κατά 1,5% το ΑΕΠ, και καθιστώντας την Ελλάδα το 2030 καθαρό εξαγωγές ενέργειας και μπαταρία του Ευρωπαϊκού Νότου.