Γεωργιάδης: Μπερδεμένος όπως και το click away

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, που συχνά-πυκνά κάνει δηλώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς δε θα μπορούσε και να μην μπερδευτεί και ο ίδιος, από τις σπασμωδικές αποφάσεις της Κυβέρνησης που σχετίζονται με το άνοιγμα και το κλείσιμο των καταστημάτων. Ερωτηθείς στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» για το τί θα γίνει με τις παραγγελίες που έχουν ήδη γίνει με τη μέθοδο του click away και οι οποίες μένουν στον αέρα, καθώς δεν θα ολοκληρωθούν λόγω του νέου lockdown, είπε πως δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν προβλήματα, σαν να είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Με την απάντηση αυτή δείχνει και την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση ενήργησε στο τελευταίο lockdown, καθώς αυτοί που έλαβαν αυτή την απόφαση έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια καταναλωτές και καταστηματάρχες που πασχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικές, επαγγελματικές και άλλες αντιξοότητες και δεν προνόησαν έστω να δώσουν την δυνατότητα για μετάθεση των παραγγελιών μία εβδομάδα αργότερα.

Αναφερόμενος στο θέμα των Ελλήνων που ταξίδεψαν στο Ντουμπάι για τις μέρες των γιορτών, είπε ότι είναι νόμιμο καθώς δεν απαγορεύονται τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά στον αντίποδα θεωρεί πράξη μεγάλης κοινωνικής ανευθυνότητας το να μην μπορεί κάποιος να αντέξει χωρίς ρεβεγιόν για μια χρονιά.

Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει έρθει ήδη στην Ευρώπη και είναι πολύ πιο φριχτό από το δεύτερο. Κατά συνέπεια κι αναφερόμενος στην αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα που διανύουμε, είπε πως πρώτο μέλημα είναι ο έλεγχος της πανδημίας και μετά θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αγοράς.

Όπως αποκάλυψε, οι επιτροπές των ειδικών επιστημόνων που εισηγούνται στην κυβέρνηση, είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αναμένεται και η αύξηση των κρουσμάτων από την κινητικότητα τις μέρες των εορτών και τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Έτσι η απόφαση για την αυστηροποίηση των μέτρων είχε παρθεί από την Πέμπτη, αλλά ανακοινώθηκε το Σάββατο για να μην υπάρξει ενδιάμεσα εργάσιμη μέρα, κάτι που σε άλλες περιπτώσεις αποδείχτηκε καταστροφικό.

Όπως υπογράμμισε στόχος είναι να πάμε στο άνοιγμα των σχολείων με όσο το δυνατόν καλύτερα δεδομένα, αλλά διευκρίνισε πως το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου είναι στόχος της κυβέρνησης κι όχι ειλημμένη απόφαση και θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τος επόμενες μέρες ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι ψυχολόγου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική υγεία των μαθητών, από την παρατεταμένη απουσία τους από τις σχολικές αίθουσες.

Επίσης διευκρίνισε πως τα καταστήματα που θα παραμείνουν κλειστά την τρέχουσα εβδομάδα με κρατική απόφαση, δεν θα πληρώσουν το ενοίκιο του Ιανουαρίου, ενώ και οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας θα τύχουν της έκπτωσης ενοικίου κατά 40%.