Γίνονται και αυτά: Η ΕΕ αναγκάζεται να στραφεί προς Μόσχα και Sputnik V για ενίσχυση των εμβολιασμών σύμφωνα με το Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της διαδικασίας εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ δημόσια απορρίπτει τον εφοδιασμό της με το ρωσικό εμβόλιο, στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες για την προμήθεια εμβολίων από τη Μόσχα έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία εμβολιασμού των 450 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Το Reuters επικαλείται διπλωματικές και επίσημες πηγές της ΕΕ και αναφέρει πως αξιωματούχος της ΕΕ που διαπραγματεύεται με εταιρείες παραγωγής εμβολίων εκ μέρους της ΕΕ, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους εκπροσώπους του Sputnik V. Για την έναρξη της διαδικασίας είπε θα χρειαστούν αιτήματα από τέσσερα κράτη της ΕΕ.

Ηδη, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο, η Τσεχία ενδιαφέρεται ενώ η Ιταλία σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον μεγαλύτερο βιοαντιδραστήρα παραγωγής εμβολίων της χώρας στο εργοστάσιο ReiThera κοντά στη Ρώμη για την παραγωγή του Sputnik V.

Οι Βρυξέλλες έχουν επικριθεί για την αργή διάθεση εμβολίων σε μια εποχή που που η Βρετανίας, πρώην μέλος της ΕΕ  χαλαρώνει τους περιορισμούς καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού της επιταχύνεται.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με έξι εταιρείες της Δύσης για την παραγωγή εμβολίων και ξεκίνησε συνομιλίες με δύο ακόμη. Έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια μέχρι στιγμής, αλλά οι δυσλειτουργίες παραγωγής επιβραδύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού και ορισμένα κράτη μέλη αναζητούν τις δικές τους λύσεις.