Γιώργος Περιστέρης: Αν μας είχαν αφήσει η Κρήτη θα είχε ηλεκτρική επάρκεια

Έχοντας όραμα στο χώρο της ενέργειας και κοιτάζοντας πολύ μακρύτερα από τους περισσότερους ανταγωνιστές της η Τέρνα Ενεργειακή πέτυχε ένα ακόμα στόχο. Το έργο του υβριδικού σταθμού (δηλαδή συνδυάζει δύο ή περισσότερες τεχνολογίες
παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας) Αμαρίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, που είχε παγώσει για πολλά χρόνια (η εταιρεία είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης από το 2011) έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη τις προηγούμενες ημέρες κι έτσι άναψε το πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Πρόκειται για μια πρότυπη πράσινη επένδυση 280 εκατ. ευρώ, που βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του «Φράγματος Ποταμών» και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης (αποτελεί τεχνική αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, όταν αυτά διατίθενται με κάποιο τρόπο σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, κατά την οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν- ήδη ο όμιλος της Τέρνα Ενεργειακής έχει ήδη λάβει άδεια παραγωγής συστήματος αντλησιοταμίευσης στο Ν.Αιτωλοακαρνανίας).

Ο σταθμός στο Αμάρι θα συνδυάσει αιολικό πάρκο ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 ΜW και συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW. Η συνολική επένδυση είναι η μεγαλύτερη του είδους (ως υβριδικό έργο) στην Ευρώπη, θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και θα συνεισφέρει στον περιορισμό του ενεργειακού ελλείμματος της Κρήτης. Η  εταιρεία έχει συμφωνήσει με τους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) ανταποδοτικά οφέλη 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά την 25ετή περίοδο της σύμβασης.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και εκτελεστικό μέλος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης δήλωσε πως το έργο εξασφαλίζει πλήρη ευελιξία και ασφάλεια εφοδιασμού, συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού ελλείμματος της Κρήτης και μετά τη διασύνδεση της με την ηπειρωτική χώρα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας επικουρικές υπηρεσίες και δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας. Το όφελός του, βάση αντίστοιχων μελετών, υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, προστατεύοντας το νησί από κινδύνους μπλακάουτ. Επίσης, μπορεί πλήρως να υποκαταστήσει τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες από 1/1/2020 μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε το παράπονό του για την καθυστέρηση, επισημαίνοντας πως «αν, μάλιστα, μας είχε επιτραπεί να προχωρήσουμε εγκαίρως στην υλοποίηση
της επένδυσης, είναι βέβαιο ότι η Κρήτη θα είχε ήδη διασφαλισμένη ηλεκτρική επάρκεια».