Ο 70χρονος Branson θέλει να μαζέψει 460 εκατ. δολάρια για να κάνει εξαγορές

Ο ιδρυτής της Virgin και εκκεντρικός επιχειρηματίας, Richard Branson, 70 ετών επιδιώκει να συγκεντρώσει 460 εκατ. δολάρια για να δημιουργήσει ένα όχημα για την εξαγορά άλλων εταιρειών. Πρόκειται για τις λεγόμενες εταιρείες SPAC (Special Purpose Acquisition Company), που το τελευταίο διάστημα ιδρύουν κάποιοι κυρίως πλούσιοι, και κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου για να εξαγοράσουν άλλες εταιρείες.

Ο Branson ως ιδρυτής της εταιρείας VG Acquisition υπέβαλλε αίτηση για αυτό το σκοπό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, (SEC), δηλώνοντας ότι προτίθεται να πουλήσει 46 εκατομμύρια μετοχές με 10 $ την μία. Η VG Acquisition είναι εγγεγραμμένη στα νησιά Cayman. Στην αίτηση αναφέρεται πως ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς για να αποκτήσει μια επιχείρηση που ήδη λειτουργεί, χωρίς να την κατονομάζει, καθώς δεν έχει ακόμα αποφασίσει. Επίσης, αναφέρεται πως η πανδημία έχει προκαλέσει μια σπάνια ευκαιρία να επενδύσει κάποιος σε θεμελιωδώς ισχυρές επιχειρήσεις σε τομείς που δραστηριοποιείται το Virgin Group, όπως ταξίδια, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υγεία, τεχνολογία, μουσική, μέσα ενημέρωσης, κινητά τηλέφωνα και ανανεώσιμες πηγές.

Πάντως, τα οικονομικά του Branson έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία Covid-19 και τον Απρίλιο είπε πως μπορεί να χρειαστεί να υποθηκεύσει το σπίτι του στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Επίσης, τον Μάιο αποκαλύφθηκε ότι ο Μπράνσον ετοιμάζεται να πουλήσει έως και 504,5 εκατομμύρια δολάρια του μεριδίου του στην Virgin Galactic.

Να σημειωθεί πως περισσότερες από 50 τέτοιου είδους εταιρείες SPAC έχουν δημιουργηθεί εφέτος και έχουν «σηκώσει» πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs τον Αύγουστο.

Μία από αυτές ήταν του δισεκατομμυριούχου Bill Ackman που συγκέντρωσε 4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Επίσης η εταιρεία Apollo Global Management κατέθεσε την Τετάρτη αίτηση για SPAC με σκοπό να συγκεντρώσει 750 εκατομμύρια δολάρια.