Γκεοργκίεβα (επικεφαλής ΔΝΤ): Άμεση αναδιάρθρωση μη βιώσιμων χρεών

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva κάλεσε την Κυριακή 18/10 πιστωτές και πιστούχους να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων μη βιώσιμων χρεών ορισμένων χωρών, προτρέποντάς τους (πιστωτές και οφειλέτες) να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης νωρίτερα και όχι αργότερα.

Το κάλεσμα προφανώς αφορά έμμεσα και τους πιστωτές της Ελλάδας, καθώς μπορεί το χρέος της χώρας να είναι ρυθμισμένο αλλά η ρύθμιση αφορούσε στο χρέος της χώρας προ κορωνοϊού και όχι σε αυτό που προστίθεται λόγω της πανδημίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ διατύπωσε αυτή την θέση σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ομάδα των G30 από πρώην υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ακαδημαϊκούς, λέγοντας ότι η πολιτική παγώματος των χρεών για έξι μήνες που συμφωνήθηκε από την ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών την περασμένη εβδομάδα βοηθάει, αλλά χρειάζεται πιο γρήγορα αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Αγοράζουμε λίγο χρόνο, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που απαιτεί άμεσα ενέργειες», είπε, προτρέποντας τους πιστωτές και τους οφειλέτες να ξεκινήσουν την αναδιάρθρωση χρεών χωρών με μη βιώσιμα επίπεδα χρέους χωρίς καθυστέρηση.