H “ψήφος εμπιστοσύνης” της JP Morgan, η προειδοποίηση της Κυβέρνησης για τα αυθαίρετα και οι αλλαγές στην Εθνικη Ασφαλιστική με άρωμα Φωτακίδη

Να παραμείνουν long στα ελληνικά ομόλογα, έναντι των ιταλικών, συστήνει η JP Morgan στους επενδυτές, ανανεώνοντας έτσι την ψήφο εμπιστοσύνης της στα ελληνικά assets, καθώς επαναλαμβάνει την εκτίμηση ότι η χώρα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody’s εντός του 2024.

Η JP Morgan παράλληλα προχωρά στην πρόβλεψη πως  η Ελλάδα θα συνεχίσει την παράδοση των τελευταίων ετών να «κάνει ποδαρικό» στις αγορές και θα προχωρήσει σε έκδοση νέου δεκαετούς μέσω κοινοπραξίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Ο αμερικανικός οίκος επαναεπιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του για την εγχώρια οικονομία το 2024. Όπως και πριν βλέπει ανάπτυξη 2,3%, πληθωρισμό 2,8% και το ΑΕΠ στα 234 δισ. ευρώ. Η τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω σε 152%, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μειώνεται σε 6,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τέλος, η χώρα θα σημειώσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της της τάξεως του 0,9%, με το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στο 2,5%.

********

«Ολα τα αυθαίρετα που θα κτίζονται τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται» τόνισε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  μιλώντας για το σημαντικό νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα στην Βουλή

«Το νομοσχέδιο έχει μια ολόκληρη πολεοδομική μεταρρύθμιση», είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αλλάζουμε τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο των αυθαιρέτων που θα χτίζονται από τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται», είπε.

Ο λόγος για οτιδήποτε αυθαίρετο φαίνεται από ψηλά: θα υπάρχει καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και με drones σε περιοχές που καταγράφονται πολλά φαινόμενα.

Η αυθαιρεσία, είτε μικρή, είτε μεγάλη, είτε εξωφρενική, ήταν πολύ εκτεταμένη στη χώρα μας. Μιλάμε για εκατομμύρια περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης, , και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τα στραβά μάτια από εδώ και πέρα.

********

Διοικητικές αλλαγές είχαμε στην Εθνική Ασφαλιστική και όπως μαθαίνει η στήλη, ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας CVC Capital Partners για την Ελλάδα, Αλεξ Φωτακίδης, πήρε πάνω του το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στην Εθνική Ασφαλιστική ώστε η εταιρεία να ξαναβρεί τη χαμένη της αίγλη.

Είχαμε επισημάνει απο τη στήλη πως στην Εθνική Ασφαλιστική δεν υπάρχει πια το οικογενειακό κλίμα που υπήρχε, αλλά είχαν μπει μπροστά οι προσωπικές στρατηγικές σε βάρος των επενδύσεων της CVC, ενώ ορισμένοι  ξεδίπλωναν την προσωπική τους ατζέντα.

Ο κ. Φωτακίδης είδε το πρόβλημα και προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις. Έτσι οι επαγγελματίες που θα στελεχώσουν τη νέα διοικητική ομάδα της εταιρείας, προέρχονται από την οικογένεια της Εθνικής Ασφαλιστικής και έχουν γνώση και εμπειρία από την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Καμία εντύπωση πάντως δεν προκάλεσε στην αγορά η απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων και Marketing Αντώνη Χρηστίδη, μετά από σχετικά σύντομη πορεία στην εταιρεία, καθώς είχε προσληφθεί -μέσω γνωστής εταιρείας συμβούλων- μετά το πέρασμα της πλειοψηφίας των μετοχών στους Αμερικανούς της CVC.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η αποχώρηση του έγινε για προσωπικούς λόγους, όμως όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το τελευταίο διάστημα είχε γίνει το “κόκκινο πανί” στην εταιρεία με τους εργαζόμενους να πνέουν τα μένεα εναντίον του.

Ορισμένοι μάλιστα σχετίζουν την υπόθεση με μια σειρά ενδοεταιρικών εξελίξεων, οι οποίες οδήγησαν κατά το προηγούμενο οκτάμηνο στην αποχώρηση αξιόλογων στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ελπίζουμε πως μετά από αυτή την εξέλιξη ο CEO Robert Gauci θα βγει επιτέλους από το γραφείο του και θα αφουγκραστεί τους εργαζόμενους της πρώτης ασφαλιστικής της χώρας.