Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ “έχασε” και το διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό που οδεύει αβίαστα σε ΓΕΚ Τέρνα ή Μυτιληναίο

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αριστείδης Ξενόφος, που ακόμα δεν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας η εταιρεία αδυνατεί να συμμετάσχει στο ένα μετά τον άλλο διαγωνισμό.

H εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχασε την προσωρινή διαταγή, με την οποία επιδίωκε να παραμείνει στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν για πολλούς αναμενόμενη, διότι η αδυναμία συμμετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες π.χ. πανδημία, αλλά στην ίδια την εταιρεία, η οποία επικαλέστηκε καθυστέρηση στην υποβολή προσφοράς με πρόσχημα την στροφή συνεταίρου της (Roadis) να μην συμμετάσχει στην κοινοπραξία που είχαν ήδη σχηματίσει. Ήταν η δεύτερη ευκαιρία που έχασε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Θυμίζουμε πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (όπως και η Μυτιληναίος) ζητώντας παράταση του αρχικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία Οδό, καθώς οι εταιρείες δεν είχαν προλάβει να υποβάλουν προσφορά λόγω της πανδημίας. Πράγματι, το ΣτΕ αποφάσισε να επαναληφθεί ο διαγωνισμός αλλά ούτε κατά την επανάληψη του διαγωνισμού η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν σε θέση να υποβάλει προσφορά.

Και το δις εξαμαρτείν, δεν συνάδει με την έννοια της αποτελεσματικής διοίκησης μιας εταιρείας που το βασικό της αντικείμενο είναι οι κατασκευές και οι παραχωρήσεις.

Έτσι, σήμερα Πέμπτη 1η Απριλίου 2021 που είναι η καταληκτική ημέρα υποβολής προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία Οδός οι δύο άλλοι διεκδικητές του έργου, οι κοινοπραξίες ΓΕΚ-Τέρνα-Egis και Vinci-Μυτιληναίος-ΑVAX με χαρά και ικανοποίηση θα υποβάλλουν προσφορές αφού γλίτωσαν έναν ισχυρό ανταγωνιστή.

Τώρα, τί θα γίνει αύριο στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με θέματα την αύξηση κεφαλαίου και το αίτημα του μετόχου Greenhill (συμφερόντων των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον άλλο ισχυρό μέτοχο τη Reggeborgh) για αλλαγή διοίκησης, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την οριστική απώλεια και της Εγνατίας Οδού με ευθύνες της διοίκησης που έχει ορίσει η Reggebrogh.