Η Fitch «χτύπησε» τις ΗΠΑ: Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την προοπτική για την οικονομία της χώρας σε “αρνητική” από “σταθερή”

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε την Παρασκευή την προοπτική του για την οικονομία των ΗΠΑ σε “αρνητική” από “σταθερή”, επικαλούμενος την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Ο Fitch διατήρησε τη βαθμολογία των ΗΠΑ στο “ΑΑΑ”, τη μεγαλύτερη δυνατή, αλλά τόνισε ότι από τη χώρα “απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης”. Η υποβάθμιση επηρέασε τις τιμές των μετοχών ενδοσυνεδριακά, αλλά στο τέλος οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν οι μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.

“Το αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη ήδη βρίσκονταν σε τροχιά αύξησης μεσοπρόθεσμα πριν καν την έναρξη του τεράστιου οικονομικού σοκ” που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, υπογράμμισε ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.

Η Fitch υπενθύμισε επίσης ότι το δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμο είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία, εξηγώντας ότι αναμένει ως το 2021 το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ της χώρας.

Οι ΗΠΑ εισήλθαν επισήμως σε ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ τους να σημειώνει συρρίκνωση τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.