Η Fraport αναστέλλει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία

H εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport αναστέλλει τη δραστηριότητά της στην Αγία Πετρούπολη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε σήμερα στη Φραγκφούρτη.

“Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο ως ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και του λαού του – ως μία ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία προκαλεί ανείπωτη οδύνη στον λαό της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Στέφαν Σούλτε.

Η εταιρία είναι από το 2009 μειοψηφών μέτοχος της Northern Capital Gateway, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Πούκοβο, στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα κατέχει το 25% των μετοχών της NCG, αλλά δεν διαθέτει δικό της προσωπικό επιτόπου ούτε εμπλέκεται σε άλλη δραστηριότητα στο ρωσικό αεροδρόμιο. Επιπλέον, τονίζεται στην ανακοίνωση της γερμανικής εταιρίας, η Fraport δεν διατηρεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία – ούτε σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας ή συμβουλών. Τα δικαιώματα εναέριας κυκλοφορίας ρυθμίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση, όπως συμβαίνει διεθνώς, αλλά και στη Γερμανία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Hermès “κλείνει προσωρινά” τα καταστήματά της στη Ρωσία

Ο όμιλος ειδών πολυτελείας Hermès, “πολύ ανήσυχος από τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη”, αποφάσισε να “κλείσει προσωρινά” τα καταστήματά του στη Ρωσία και να αναστείλει τις εμπορικές του δραστηριότητες από σήμερα το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η εταιρία στη σελίδα της στο LinkedIn.

“Με λύπη μας αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά τα καταστήματά μας στη Ρωσία και να αναστείλουμε όλες τις εμπορικές μας δραστηριότητες από το βράδυ της 4ης Μαρτίου”, έγραψε ο γαλλικός όμιλος στη σελίδα του στο LinkedIn. “Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ομάδες μας εκεί”.

Ο όμιλος έχει τρία καταστήματα στη Ρωσία, εκ των οποίων ένα στο διάσημο πολυκατάστημα Gum, στην Κόκκινη Πλατεία, και απασχολεί περίπου 60 άτομα στη χώρα.

Πολλές διεθνείς εταιρίες έχουν ήδη ανακοινώσει την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη χώρα, κυρίως ο σουηδικός κολοσσός Ikea, που ανέφερε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου”.

Στους ομίλους που αναστέλλουν τις δραστηριότητες του στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία συγκαταλέγονται η εταιρία μικροεπεξεργαστών Intel, η πλατφόρμα τουριστικών καταλυμάτων Airbnb, η πετρελαϊκή ExxonMobil καθώς και οι Apple, Boeing και Ford.