Η Harley-Davidson αναδιοργανώνεται απολύοντας 700 εργαζόμενους – Οι παλιοί πελάτες της γερνούν και πρέπει να βρει νέους

Η αμερικανική Harley-Davidson Inc ανακοίνωσε την Πέμπτη 9/7 ότι θα απολύσει ακόμα 500 υπαλλήλους εφέτος στο πλαίσιο μείωσης κόστους και συνολικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Ανέλαβε νέος διευθύνων σύμβουλος ο Jochen Zeitz ο οποίος προσπαθεί να αναζωογονήσει τον σκληρά δοκιμαζόμενο κατασκευαστή μοτοσυκλετών. Ωστόσο, αυτοί που πρώτοι «πληρώνουν» την αναδιοργάνωση μιας εταιρείας, η οποία έχει μείνει πίσω και δεν έχει εκσυγχρονιστεί όπως η Harley Davidson, είναι οι εργαζόμενοι. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης αποχωρεί από την εταιρεία και ο CFO John Olin.
Οι πωλήσεις της Harley-Davidson μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη αγορά της, καθώς η πελατειακή της βάση είναι άτομα που γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον αυτή η ηλικιακή ομάδα γερνάει. Η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού έδωσε το τελειωτικό χτύπημα μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση.

Σε απάντηση στις αδύναμες πωλήσεις, η εταιρεία που εδρεύει στο Μιλγουόκι έχει μειώσει την παραγωγή, οδηγώντας ήδη σε 140 περικοπές θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα στα εργοστάσιά της στην Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Ο Zeitz, ο οποίος ανέλαβε τον Φεβρουάριο, είναι γνωστός για την ανάκαμψη της αθλητικής εταιρείας Puma, η οποία πέρασε από το στάδιο της πτώχευσης. Η στρατηγική αναδιοργάνωσης που ακολουθεί ονομάστηκε The Rewire και στοχεύει στο να κάνει την Harley έναν πιο λιτό και ευέλικτο οργανισμό. Επιδιώκει να επαναφέρει τις σειρές προϊόντων, να εστιάσει στα βασικά πλεονεκτήματα της εταιρείας και να δώσει προτεραιότητα σε κερδοφόρες αγορές. «Είναι απαραίτητες σημαντικές αλλαγές και πρέπει να κινηθούμε προς νέες κατευθύνσεις», δήλωσε ο Zeitz.
Η Harley είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη θα θέσουν τα θεμέλια για ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο για την αναβίωση των πωλήσεων που η εταιρεία αναμένει από το τέταρτο τρίμηνο εφέτος.
Συνολικά, η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει τη μείωση 700 θέσεως εργασίας  και θα κοστίσει 50 εκατ. δολάρια το 2020, συμπεριλαμβανομένων 42 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο.