Η Invesco Finance SA, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μια λεπτομέρεια 

Η μάχη της για τη διεκδίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συνεχιστεί στην εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας στις 27/01 μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Το ποιός θα επικρατήσει θα το δείξει ο χρόνος και φυσικά αυτός που θα διεκδικήσει με περισσότερα κεφάλαια και συμμαχίες το μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο.

Πάντως, υπάρχει ένα θέμα, που θα έπρεπε να είχε απασχολήσει τους ενδιαφερομένους εδώ και μερικούς μήνες, δηλαδή από τότε που μπήκε στη μάχη της διεκδίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σφήνα στην ολλανδική Reggeborgh Invest, η εταιρεία των επιχειρηματιών Δημητρίου Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη με την επωνυμία Invesco Finance S.A.

Γιατί, από τη μία πλευρά έχουμε την ολλανδική Reggeborgh που αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels (ελέγχει την κατασκευαστική εταιρία Volker Wessels) με επικεφαλής τον Henry Holterman, η οποία είναι λίγο-πολύ γνωστή λόγω της εδώ και λίγα χρόνια συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της άλλης κορυφαίας ελληνικής κατασκευαστικής εταιρίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και των σχέσεων που έχει με την Ελλάδα, καθώς και το ότι είχε αρχικά – πριν αποκτήσει συμμετοχή στη ΓΕΚ-Τέρνα – ενδιαφερθεί για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επί Λεωνίδα Μπόμπολα και Δ. Κούτρα, αλλά οι τελευταίοι δεν την ήθελαν.

Όμως, για την Invesco Finance δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά όπως και για τους Δ. Μπάκο και Ι. Καϋμενάκη. Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ερωτήματα. Για παράδειγμα ένα από αυτά είναι γιατί οι δύο επιχειρηματίες – εφοπλιστές αν και διαθέτουν σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα μέσω -τουλάχιστον δύο ναυτιλιακών εταιριών όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές και περιουσία στην αγορά ενέργειας μέσω της εταιρίας VOLTON A.E., επέλεξαν να εμφανισθούν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με εταιρία που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ);

Αρκετοί θα πουν ότι διατηρούν αξιοσημείωτη επιχειρηματική παρουσία στα ΗΑΕ όμως ως Έλληνες δεν θα ήταν λογικό να εμφανισθούν με ελληνική ή έστω κυπριακή εταιρία; Δεν θα διευκολυνόταν η σχέση με τις Ελληνικές τράπεζες;

Ένα άλλο γεγονός είναι, ότι η INVESCO εμφανίσθηκε λίγο καιρό μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη στα Η.Α.Ε. Εχει κάποια σημασία; Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ενθάρρυνε -τουλάχιστον- τους δυο εφοπλιστές να εμπλακούν στη διεκδίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το γεγονός ότι συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Η.Α.Ε. έπαιξε κάποιο ρόλο;

Εκτός των άλλων, ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η επιλογή του ονόματος Invesco της κοινής εταιρίας των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη έγινε τυχαία ή ήθελαν να στείλουν κάποιο μήνυμα; Κι αυτό γιατί όταν κάποιος υιοθετεί ως επωνυμία νομικού προσώπου την επωνυμία ενός κολοσσού στον χρηματοοικονομικό κλάδο, τότε έχει κάποιες σκέψεις στο μυαλό του. Διότι η Invesco είναι ο αμερικανικός κολοσσός στον κλάδο της διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα την Ατλάντα της Τζώρτζια στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα οικονομικά γνωρίζουν ότι η Invesco με έτος ίδρυσης το 1935 έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 40 δισ. δολάρια, απασχολεί 8.900 εργαζόμενους και διατηρεί γραφεία σε 20 χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Η μετοχή της είναι στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης NYSE (IVZ) και συμμετέχει στον δείκτη S&P 500.

Συνεπώς, η επωνυμία Invesco ή γίνεται για τις εντυπώσεις και ο κολοσσός ενδέχεται να ενοχληθεί (αν το μάθει) ή κάτι άλλο συμβαίνει.

Να θυμίσουμε πως το όνομα Invesco ως επενδυτής στο ελληνικό χρηματιστήριο ακούστηκε πρώτη φορά στις 04/08/2008 όταν η αμερικανική επενδυτική εταιρία ανακοίνωσε την απόκτηση του 5% της Intralot ενώ τρία χρόνια αργότερα στις 27/07/2011 ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της στην Intralot κατήλθε του 5% λόγω πώλησης μετοχών.
Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ακούσαμε την αμερικανική Invesco μέχρι την εμφάνιση της Invesco Finance των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη.

Και μία λεπτομέρεια: Κάτω από την ομπρέλα της αμερικανικής Invesco λειτουργεί και η WL Ross & Co LLC του «πολύ» Wilbur Ross 39ου Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και γνωστού στην Ελλάδα για την επένδυσή του στη τράπεζα Eurobank.