Η Louis Vuitton αγόρασε το διαμάντι Sewelo, 2ο μεγαλύτερο ακατέργαστο στον κόσμο

Sewelo (Photo credit: Louis Vuitton)

Πριν από δύο μήνες, η μητρική εταιρεία της Louis Vuitton, η LVMH ανακοίνωσε την εξαγορά του οίκου κοσμημάτων Tifanny έναντι 16,2 δισ. δολαρίων, ενισχύονται το κομμάτι των δραστηριοτήτων ρολογιών και κοσμημάτων που αποτελεί το μικρότερο στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του ομίλου. Τώρα, η Louis Vuitton απέκτησε το «Sewelo», το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, μετά το Cullinan που ανακαλύφθηκε το 1905, έναντι ποσού που δεν αποκαλύφθηκε.

Οι πρόσφατες κινήσεις εντάσσονται στη στρατηγική της εταιρείας να εξελιχθεί σε έναν από τους πέντε κορυφαίους παίκτες  της ανταγωνιστικής αγοράς κοσμημάτων, αξίας 270 δισ. δολαρίων.

Το διαμάντι «Sewelo» ανακαλύφθηκε στο ορυχείο Karowe στην Μποτσουάνα τον περασμένο Απρίλιο από την καναδική εταιρεία εξόρυξης Lucara Diamond Corporation. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ακτίνων Χ. Με βάρος 1.758 καρατίων, το Sewelo είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο που έχει έρθει στο φως, μετά το Cullinan των 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

Το εν λόγω διαμάντι πωλήθηκε μέσα σε εννέα μήνες από την ανακάλυψή του, σε αντίθεση με αυτό που είχε επίσης ανακαλύψει η Lucara, το βάρους 302 καρατίων Lesedi La Rona, το οποίο είχε προσπαθήσει να βγάλει σε δημοπρασία στη Sotheby’s. Το Lesedi La Rona πωλήθηκε μέσω ιδιωτικής συναλλαγής στην Graff Diamonds έναντι τιμήματος 53 εκατ. δολαρίων, δύο χρόνια μετά την ανακάλυψή του.

Το Sewelo χαρακτηρίζεται ως «near gem» και μεταβλητής ποιότητας (ως διαμάντια near gem κατατάσσονται αυτά που η ποιότητά τους κυμαίνεται μεταξύ gem quality, δηλαδή ποιότητας που επιτρέπει τη χρήση τους στην κοσμηματοποιία και ποιότητας βιομηχανικών διαμαντιών), καταδεικνύοντας ότι περιέχει έγκλειστα (τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του διαμαντιού που σχηματίζονται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από την κρυσταλλοποίηση του διαμαντιού και διαφέρουν από διαμάντι σε διαμάντι ως προς τον αριθμό, τη θέση, το μέγεθος, τη φυσικότητα και το χρώμα τους) τα οποία θα μπορούσαν να υπαγορεύσουν τον τρόπο κοπής του.

Η Lucara έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με τη Louis Vuitton και την εταιρεία HB Company με έδρα την Αμβέρσα για την κοπή και τη στίλβωση της πέτρας, κάτι που προγραμματίζεται εντός του 2020 μετά από τριμηνιαία μελέτη για τον καθορισμό των βέλτιστων τρόπων κοπής. Σε αντάλλαγμα, οι δύο τελευταίες θα λάβουν το 50% των διαμαντιών που θα προκύψουν, ενώ το 5% των εσόδων από την πώλησή τους θα επανεπενδυθούν σε κοινωνικές πρωτοβουλίες στη Μποτσουάνα.

Παρότι το Cullinan κόπηκε από τον Joseph Asscher σε εννέα μεγάλα διαμάντια, μερικά εκ των οποίων κοσμούν τη συλλογή του Βρετανικού Στέμματος, ενώ το Lesedi La Rona κόπηκε με τη σειρά του σε 67 τεμάχια.

Προς το παρόν, το Sewelo απέχει πολύ από αυτό το τελικό στάδιο, καθώς είναι καλυμμένο με άνθρακα.