Η παραπληροφόρηση ΣΥΡΙΖΑ για capital controls και η διευκρίνηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναγκάστηκε να επανέλθει και να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της 24ης Μαρτίου 2020 για τις συναλλαγές που δεν επιτρέπεται να διενεργούνται με φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού. Ο λόγος;

Στελέχη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ ονόμασαν τα παραπάνω μέτρα «capital controls» και ακολούθησε ανακύκλωση αυτής της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεικτικά παρατίθεται η ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα, πρώην συμβούλου του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Έτσι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρινίζει ότι: Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός ως προς τις ελεύθερες αναλήψεις μετρητών και οι συναλλασσόμενοι δύνανται να αναλαμβάνουν όποια ποσά επιθυμούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ειδικότερα, για λόγους συμμόρφωσης του τραπεζικού τομέα στους τεθέντες περιορισμούς και για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα για αναλήψεις μέχρι ποσού 400 ευρώ ημερησίως. Για ποσά υψηλότερα των 400 ευρώ, και εφόσον οι συναλλασσόμενοι δεν επιθυμούν να επιλέξουν τα ΑΤΜ, οι αναλήψεις μπορούν να γίνονται και από τα ταμεία.