Οι προθεσμίες για τη συμπλήρωση των εντύπων από επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορονοϊό

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Εκδόθηκαν οι δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τη διαδικασία συμπλήρωσης των εντύπων από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ωστόσο η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν έχει ακόμα ανοίξει για να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις το έντυπο.

Όταν ανοίξει η πλατφόρμα οι επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα αναστολής μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιπες που είναι εν λειτουργία, αλλά έχουν πληγεί και έχουν συμπεριληφθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, μπορούν έως τις 20 Απριλίου να υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησης.

Οι εργαζόμενοι επίσης θα πρέπει να συμπληρώσουν το αίτημα από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων ως εξαρτώμενοι με μισθωτή εργασία που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, η δεύτερη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί, λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με συγκεκριμένους ΚΑΔ και οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβαση της εργασίας τους. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου, απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.