Η S&P προειδοποιεί για βαθιά ύφεση στο Ντουμπάι, υποβαθμίζοντας μεγάλες εταιρείες

Η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global προειδοποίησε ότι η οικονομία του Ντουμπάι αναμένεται να συρρικνωθεί 11% εφέτος, καθώς μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα δύο εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων. Το Ντουμπάι, ο εμπορικός και τουριστικός κόμβος της Μέσης Ανατολής, έχει πληγεί σκληρά από μέτρα περιορισμού του ιού και αναμένεται να συρρικνωθεί η οικονομία του σε ποσοστό σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009, δήλωσε η S&P.
«Αναμένουμε τώρα ότι το πραγματικό ΑΕΠ του Ντουμπάι θα συρρικνωθεί κατά περίπου 11% το 2020, επιδεινώνοντας την οικονομική επιβράδυνση που ξεκίνησε το 2015», έγραψαν οι αναλυτές της S&P σε σημείωμα της 9ης Ιουλίου, προσθέτοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του εμιράτου αναμένεται να αυξηθεί στο 4% περίπου του ΑΕΠ φέτος.
Οι αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη το 2021 κατά περίπου 5% αλλά θεωρούν ότι ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2% έως το 2023, ποσοστό που αποτελεί το ήμισυ του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών.

Η S&P υποβάθμισε την Emaar Properties, τη μεγαλύτερη εταιρεία real estate των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κατασκευάστρια του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, του Burj Khalifa του Ντουμπάι, αξιολογώντας την με BB + από BBB. Σύμφωνα με την αναφορά, αναμένεται πτώση 30% με 40% στα κέρδη της Emaar το 2020 και κατά 15% με 20% στα συνολικά έσοδα. Επιπλέον, η αναμενόμενη ανάκαμψη το επόμενο έτος θα είναι ισχνή.

Η S&P υποβάθμισε και την DIFC Investments, εταιρεία που διαχειρίζεται την ελεύθερη ζώνη του Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου του Ντουμπάι, αξιολογώντας την πιστοληπτική της ικανότητα σε BB + από την BBB. “Αναμένουμε ότι ο ισολογισμός του Ντουμπάι θα επιδεινωθεί, μειώνοντας την ικανότητά του να παρέχει εξαιρετική χρηματοοικονομική υποστήριξη στους φορείς του”, ανέφεραν οι αναλυτές της S&P.