Η S&P υποβαθμίζει το ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αλλά προσωρινά

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 5% το 2020 λόγω της κρίσης του κοροναϊού έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 5,7%.

Ο οίκος  προσθέτει όμως ότι περιμένει η Κίνα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος το 2021. “Ωστόσο, περιμένουμε το χαμένο έδαφος να καλυφθεί το 2021”, αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος του κοροναϊού θα είναι μεγάλος, αλλά προσωρινός, στην οικονομία της χώρας. Προβλέπει ότι ιός θα έχει περιοριστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και υπογραμμίζει ότι σε σύγκριση με τον SARS, ο νέος κοροναϊός φαίνεται να είναι περισσότερο μολυσματικός, αλλά λιγότερο σοβαρός.
“Το μεγαλύτερο μέρος από τον οικονομικό αντίκτυπο θα περιοριστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και η ανάκαμψη της Κίνας αναμένεται να έχει επιστρέψει μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους”, αναφέρει ο Shaun Roache, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Ratings για την Ασία – Ειρηνικό. Ο ίδιος αναφέρει ότι η ανάπτυξη το 2021 αναμένεται να φτάσει το 6,4%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 5,6%.