Οι Τούρκοι ανοίγουν σχολεία στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεεύσεις με την Άγκυρα με αντικείμενο τη δημιουργία τουρκικών σχολείων σε μεγάλες πόλεις της Γρμανίας και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, την Κολωνία και τη Φραγκφούρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Πρόκειται για τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας όπου έχουν εγκατασταθεί πολλοί Τούρκοι μετανάστες, το σύνολο των οποίων στη Γερμανία εκτιμάται σε τρία εκατομμύρια.

Στις διαπραγματεύσεις,  συμμετείχαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και τα αντίστοιχα ομοσπονδιακά κράτη, που θα έχουν την αρμοδιότητα. Η συμφωνία κινείται στο πλαίσιο που λειτούργησαν επίσημες γερμανικές σχολές στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όμως το 2018, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε το γερμανικό σχολείο στη Σμύρνη, λέγοντας ότι δεν διέθετε άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την πλευρά της Γερμανίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αποσκοπεί στην εξασφάλιση νομικής βάσης για τα γερμανικά σχολεία στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, όπως το προηγούμενο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, τα προτεινόμενα τουρκικά σχολεία στη Γερμανία θα θα είναι ιδιωτικά και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεθόδους διδασκαλίας και να προσλάβουν προσωπικό. Ωστόσο το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο με εκείνο των δημόσιων σχολείων. Θα ελέγχονται από το γερμανικό κράτος και θα υπόκεινται στους αντίστοιχους κρατικούς νόμους. Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ελέξγει απ’ ευθείας τα σχολεία.