Η Τουρκία σκέπτεται να κλείσει τα Στενά – Θα εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ, λέει ο Τσαβούσογλου

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο και η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Σύμβαση του Μοντρέ θεσπίζει τον κανονισμό σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων παράκτιων και μη παράκτιων χωρών. Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής εφαρμόσει τη σύμβαση κατά γράμμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Μοντρέ. Το άρθρο 19 είναι αρκετά σαφές. Στην αρχή ήταν η επίθεση της Ρωσίας, την αξιολογήσαμε με ειδικούς, στρατιώτες, δικηγόρους. Τώρα έχει μετατραπεί σε πόλεμο. Δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, είναι επίσημα εμπόλεμη κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, φυσικά, όποιος και αν είναι, μπορεί να είναι η Ρωσία, μπορεί και η Ουκρανία, σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζουμε τη συμφωνία του Μοντρέ με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας την Κυριακή στο CNN Turk.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Το σύμφωνο δίνει στην Άγκυρα την εξουσία να ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων του ναυτικού και να κλείνει τα Στενά σε ξένα πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώς και όταν απειλείται.

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Κυριακής η Άγκυρα χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πόλεμο», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι σύντομα μπορεί να προχωρήσει στο κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου.

Υπενθυμίζεται πως χθες Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικοινώνησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε να δώσει εντολή για κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου. Μάλιστα έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία.

«Ευχαριστώ τον φίλο μου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους. Η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές σήμερα. Οι άνθρωποι της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσουν ποτέ αυτό!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Όμως κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από πουθενά καθώς η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας δεν ανέφερε πουθενά ότι ο Ερντογάν δεσμεύθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του πως η Τουρκία θα απαγορεύσει τη διέλευση των Στενών του Βοσπόρου σε ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς την Μαύρη Θάλασσα.

Εντωμεταξύ το Reuters  μετά το tweet του Ζελένσκι, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το κλείσιμο των στενών της μεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στο ρωσικό ναυτικό, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο τον ισχυρισμό του Ζελένσκι.